Ünnepség

2022.01.25. 16:20

A két kitüntetett sokat tett Paks kultúrájáért

– A mai ünnep több mint három évtizede felkiáltójel, amely arra figyelmeztet, hogy őrizzük a Kárpát-medencei összmagyarság kulturális értékeit, kerül amibe kerül – fogalmazott Szabó Péter polgármester a magyar kultúra napján rendezett ünnepségen.

Gazsó Rita

Pétersz Mária és Bunkóczi András Fotók: Molnár Gyula

Majd hozzátette, Pakson szerencsére sokan vannak, akik őrzik, mi több, gyarapítják a város közösségének kulturális értékeit, hagyományait, hogy a magyar kultúra éljen, erősödjön és fennmaradjon gyermekeik és unokáik számára is. Ezt követően a városvezető Süli Jánossal, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszterrel együtt átnyújtotta a Paks Kultúrájáért kitüntetést Pétersz Máriának és Bunkóczi Andrásnak. 

Mint elhangzott, Pétersz Mária népművelő, könyvtáros, pedagógus több mint negyven éve gyakorolja hivatását Pakson. Kreatív, innovatív ember, kiváló szakmai tudással, műveltséggel. Ez idő alatt a kulturális élet számos területén bizonyította elhivatottságát, hozzáértését, önzetlen segítőkészségét, amiért több ízben vezetői feladatokkal is megbízták. Emellett több nívós irodalmi kiadvány szerkesztője volt. Hivatásán túl állandó résztvevője a városi rendezvényeknek, segíti a lakókörnyezetében élőket – méltatták a díjátadón. 

Bunkóczi András a kultúráért tett önzetlen, szabadidőben végzett munkájával vívta ki az elismerést. Sokrétű tevékenysége során sportnapot szervezett, Petőfi emlékhelyeire vezetett túrákat, tisztelegve és ápolva a hazafiságot, támogatást szerzett a város lakóinak komfortérzetét javító produkciókhoz, emellett létrehozta a Sárgödör téri présháztulajdonosokat tömörítő, hagyományőrző Siller Nótakört, amelyet jelenleg is vezet. Bővebb méltatása az alábbi cikkben olvasható.

A díjátadást követően Csík János és a Mezzo zenekar adott jó hangulatú, lendületes koncertet. A magyar kultúra napja alkalmából szombat estére is szerveztek koncerteket a Csengey Dénes Kulturális Központ előterébe. A többórás eseményen a zenei sokszínűség jegyében a népzenétől a blueson át a rock n’ rollig több műfajban hallhatott élő zenét a közönség, fellépett a Charlie Firpo Blues Band, a PistiEst, Széles László és Barátai, valamint a Gang Band.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában