Új tárlat

2022.01.27. 07:00

A közösségi régészet eredményeket hozott

Különleges kiállítás nyílik ma délután a megyei múzeumban. A közösségi régészet hozadékot eredményezett, új lelettípusok bukkantak fel.

Szeri Árpád

Ódor János, a megyei múzeum igazgatója ma nyíló kiállítás egyik tárlójának kincseit mutatja (Fotó: Makovics Kornél)

  Ám az azokból adott ízelítő előtt az idézett megjegyzéséről kérdeztük az intézmény vezetőjét.

 – A közösségi régészet viszonylag új fogalom, bár gyökerei régre nyúlnak vissza – mondta Ódor János. – Ebbe a régebbről ránk maradt kategóriába tartoznak az ásatások köré szervezett táborok, a civilek szervezett segítő tevékenysége akár a feltárások, akár a restaurálások, akár a témakörök feldolgozása terén. Az elmúlt tíz-tizenöt évben a műszeres leletfelderítési módszerek elterjedésével a közösségi régészet szélesebb értelmet kapott. A mi szempontunkból ennek azért van jelentősége, mert bizonyos, meghatározott körülmények között – múzeumi felügyelet, régészeti irányítás mellett – magánszemélyek is használhatják a terepen a fémkeresőt. 

A jogszabályi rendezés után országszerte kialakultak az intézményekhez kötődő, fémkeresős csoportok, melyek tevékenysége szép eredményeket hozott. Múzeumunkhoz is kapcsolódnak mintegy tizenöten olyan személyek, akikre számíthatunk leletfeltárásnál, lelet mentésekor. Mindezekkel együtt léteznek olyan kritikus szakmai vélemények, melyek szerint a közösségi régészet jórészt lefedi az illegális fémkeresős kutatást. Utóbbi valóban súlyos károkat okoz. Minden földben lévő régészeti lelet a magyar állam tulajdona, aki azt onnan elmozdítja, pénzé teszi, az megkárosítja az államot, szabálysértést vagy bűncselekményt elkövetve.

Mi azonban úgy gondoljuk, hogy ez az új terület jóval szélesebb és gazdagabb annál, hogy mindössze a fémkeresésre kisebbítsük. Igazolásként és példaként hadd említsem egyebek mellett a kisszékelyi templom feltárását, amit teljes egészében a helyi közösség finanszírozott. Számukra ugyanis fontos volt, hogy helyben bemutathatóvá tegyék – romkert formájában – a falu középkori plébániatemplomát. De ugyanígy idetartozik a regölyi vaskori halomsír feltárása is. Ezen példák alapján is úgy gondoltuk, hogy érdemes a közönség elé tárnunk a közösségi régészet múzeumunkat gyarapító eredményeit.

A régészeti osztály munkatársai tegnap még rendezgették a ma nyíló kiállítás anyagát (Fotó: Makovics Kornél)

A műszeres leletfelderítésnek köszönhetően új lelethorizontok, új lelettípusok bukkantak fel. A megye rác telepeiről korábban nem igazán volt részletesebb ismeretünk, immár nagyot léptünk előre ezen a téren. A török kiűzésekor a megyében létesített katonai táborok is így rajzolódtak ki. Mindezekről nem lenne ilyen beható tudomásunk, ha nem támaszkodtunk volna és nem támaszkodnánk a közösségi régészetre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában