Nagykövet

2022.01.25. 07:00

Az opera beköltözött az iskolai tanórákra

Az opera, igaz rövid időre, egy-egy órára beköltözött Tolna megye néhány iskolájába. A magyar kultúra napja alkalmából az Operaház Nagykövetei Program keretében egy zenész, tanárember a tanterembe varázsolta a Magyar Állami Operaházat.

Szepesi László

Käfer György klarinétművész, operanagykövet tegnap a Garay általános iskolában tartott két órát. (Fotó: Mártonfai Dénes)

Käfer György klarinétművész huszonkilenc éven át az Operaház zenekari művésze volt, ma Újpesten a Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola igazgatója, s tagja az énekesekből, balettosokból, muzsikusokból álló csapatnak, akik évtizedeket töltöttek az Operaházban, s már nyolc éve járják az országot, hogy élményeiket, tapasztalataikat, tudásukat megosszák a fiatalokkal.

Ért a zene és a gyerekek nyelvén is, és a projektor vetítette képekkel, s zenével színesített előadásával megkedveltette a komolyzenét, meg a ma még szépülő, de tavasszal újranyitó budapesti Operaházat. Naszladi Juditnak, a Garay Gimnázium mesterpedagógusának szervezésében pénteken a gimnáziumban (lásd képgalériánkat), tegnap pedig a Garay János Általános Iskolában tartott a klarinétművész előadást, de hallhatták őt a diákok Tamásiban is.

Először Erkel Ferencről beszélt, azért, mert a magyar kultúra napja a Himnusz születéséhez kötődik, Kölcsey nemzeti imáját Erkel Ferenc zenésítette meg. A zeneszerző operáival folytatta az előadást, ezek az operák a magyar történelemről, történelmi személyekről szólnak. Ezt egyébként az egyik nyolcadikos diák jegyezte meg. A tanár úr pedig azt mutatta, hogyan rejtette el a Bánk bán Bordalában a cenzúra elől a magyar nemzetnek oly fontos gondolatokat.

Szó volt a hazai klasszikus komolyzenei élet kezdeteiről, az Eszterházy kastély zeneterméről, majd a többi koncertteremről, a Pesti Magyar Színházról, s az Operáról. Az utóbbiról részletesebben beszélt, azért is, mert az opera nagykövete, s tán azért is, mert majd három évtizeden át ott dolgozott. Képen is megmutatta a hatalmas, három tonnás csillárt, amelyet csörlővel eresztettek le, hajdan naponta, hogy meggyújtsák a gyertyákat, később a gázlángot, ma pedig teszik ezt ritkábban, ha a kiégett villanykörtéket kell kicserélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában