Dombóvár

2022.01.25. 18:10

Cseh Tamással ünnepelték a magyar kultúrát

A magyar kultúra szerteágazó, sokrétű és gazdag, magába foglalja a különböző történelmi korokat, művészeti stílusokat, irányzatokat – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg Müller Ádám a Dombóvári Kulturális Szolgáltató Központ vezetője a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett rendezvényt Dombóváron.

V. Sz.

Fenyvesi Gábor és Kerényi Zsolt adott elő Cseh Tamás dalokat (A szerző felvétele)

Az ünnepi programon Cseh Tamás életműve előtt tisztelegtek kiállítással, beszélgetéssel, koncerttel és filmvetítéssel. A zenész gazdag életutat járt be Tardostól a fővárosig. Úgy tűnt pályája elején, hogy grafikus, festőművész válik belőle – tehetsége megvolt hozzá –, tanító, majd rajztanár lett, de végül egy másik hadiösvényen indult el a Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, előadóművész.

A ’70-es-’80-as évek meghatározó előadója volt, aki egyéni hangvétellel, elképesztő energiával, színpadi jelenléttel úgy adta elő Bereményi Géza szövegére írt dalait, hogy sokan azt hitték, hogy ő a szövegíró is. A hallgatóság minden koncertjén azt érezte, a dal ott és akkor születik. Nagyon ritka amikor két ember így megérzi, így ráhangolódik a másik gondolataira, művészetére – fogalmazott a kultúrház vezetője. A kiállítási anyagot a Petőfi Irodalmi Múzeumból és a Cseh Tamás Archívumból kölcsönözték a szervezők, amelyek az 1960-1980-as években készült grafikáinak másolatai.

Bérczes László író-rendező osztotta meg gondolatait a dalok születéséről, a Cseh Tamással közös színházi munkáról Keszthelyi Tamás közreműködésével (Fotó: V. Sz.)

Cseh Tamásról személyes jó barátja Bérczes László író-rendező, a Cseh Tamás beszélgetőkönyv szerzője osztotta meg gondolatait művészetről, a dalok születéséről, a közös színházi munkáról Keszthelyi Tamás közreműködésével. A meghívott vendég Varga Gábor keramikus művész Cseh Tamásról készített grafikáját kapta ajándékba.

Az est további részében Fenyvesi Gábor és Kerényi Zsolt előadásában szólalt meg pár remekmű, végül a Megtalált dalok című filmet is levetítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában