Halálának ötödik évfordulóján

2022.01.17. 14:27

Emlékesttel tisztelegtek a „legszekszárdibb szekszárdi” előtt

Lányi Péter zongoraművészre, kiváló zenepedagógusra, aktív szervezőre, népművelőre, és nem utolsósorban jó barátra emlékeztek zenével, tánccal és szóban a halálának ötödik évfordulójára szervezett esten ismerősök, barátok, kollégák, valamint az őt kedvelők, vasárnap Szekszárdon, a Művészetek Házában. Ahogy Orbán György előadóművész, az est házigazdája emlékeztetett, mi sem állt tőle távolabb, mint szép, elismerő és magasztos gondolatokat hallgatni saját magáról.

Gazsó Rita

Fotó: Kiss Albert

– Igen, jól emlékszünk arra az öt évvel ezelőtti, elég nehéz napra ott, az alsóvárosi temetőben, amikor néhány perccel a szertartás előtt úgyszólván a semmiből érkezett egy jó izmos szélroham, és dőlt ott koszorú, váza, kaspó, minden – és akkor egynéhányan összenéztünk, s ha nem fegyelmezzük a végletekig magunkat, talán még a röhögés is kibuggyan, mert tudtuk: ez bizony te voltál. Ez a te üzeneted volt: „Gyerekek, na, ne csináljátok, nem kell ez a felhajtás, nagyon kedvesek vagytok, de inkább koccintsatok egyet vagy valami” – idézte meg akkori érzéseiket Orbán György, és mintha Lányi Péter ezúttal is hasonlóan üzent volna a jelenlévőknek, a műsor egy pontján a mennyezetről egy nagy puffanás kíséretében lehullott valami, amire újra összenézett a közönség: lám lám, talán újra itt van közöttünk.

Mint elhangzott, a „legszekszárdibb szekszárdi” Lányit fantasztikus zongoraművészi tehetségén, lenyűgöző, sziporkázó egyéniségén túl sokoldalúságáért csodálta mindenki: otthon volt a népzenében, a színházi-, és a spirituális zenék világában, bordal kórust szervezett, minden érdekelte ami muzsika és ami emberi. Színes, vidám történetekkel rá emlékezett ezen az esten Szabadi Mihály koreográfus, Baky Péter festőművész és Kocsis Imre Antal korábbi polgármester, akik valamennyien arra keresték a választ: miért hiányzik 2022-ben pótolhatatlanul Lányi Péter.

A megemlékezéseket zenés-táncos műsorszámok kötötték össze. A műsorban felléptek a Bartina Néptánc Egyesület táncosai, a Muslinca Kórus, közreműködött Baranyay László zongorán, Lozsányi Tamás zongorán majd orgonán, valamint Ágostonné Béres Kornélia és Nagy Melinda fuvolán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában