Méltatás

2022.01.25. 13:22

Ők tették a legtöbbet Paks kultúrájáért: ismerje meg jobban a kitüntetett Bunkóczi Andrást

Mint arról már beszámoltunk, a Magyar Kultúra Napja alkalmából ünnepi estre várta az érdeklődőket múlt pénteken Paks önkormányzata. Szabó Péter polgármester a Paks Kultúrájáért díjat is átadta, majd méltatta a díjazottak munkáját.

Gazsó Rita

Bunkóczi András a díjátadón Fotó: Molnár Gyula

Bunkóczi András a díjátadón Fotó: Molnár Gyula

Alább olvashatják a most kitüntetett Bunkóczi András méltatását.
 

Bunkóczi András kultúráért tett önzetlen, szabadidőben végzett munkássága munkahelyén kezdődött. Az erőműves főjavítások után szükség volt a dolgozók kikapcsolódására. Ennek apropóján szervezte meg András – több mint egy évtizedes fennállással – évente a Karbantartói Sportnapot a dolgozók és gyerekeik számára. Ez sportnapnak indult, de több volt, mert az érzelmileg emelkedett térben összekovácsolódott egy olyan közösség, amely a vállalat arculatának, imidzsének meghatározó eleme lett.
 

András szemléletét tovább formálta a Magyarok Világszövetségében végzett segítő munkája, ahol L. Németh Erzsébet kedveltette meg vele az irodalmat, más és mélyebb érzéseket ébresztve benne a hazaszeretettel, a hittel, és a közösségi élettel, és ezen értékek mentén születő örök barátságokkal kapcsolatban.
 

Jó alapot kapott a Köznevelési és Kulturális Bizottság tagjaként. Megismerhette a város meghatározó egyesületeit, együtteseit, céljaikat és meghatározó igényeiket. Ezen ismeretek mentén sikerült támogatást szerezni a város lakóinak a komfortérzését javító produkciók támogatására.
 

András által kedvelt egyik kulturális irányzat a költészet. Néhány évvel ezelőtt elindította a Petőfi Túrákat Sárszentlőrincre és Borjádra. A túrához csatlakozók lelkesedése és a jó túra cipő indította el a Petőfi emléktúrák sorozatát. Több variációban is megvalósult a program: hol gyalog, hol kerékpárral, valamint személygépkocsival, az időjárás függvényében. A rendezvénysorozat tisztelgés és a hazafiság ápolása volt hazánk nagy költőjének emlékhelyén.
 

A Sárgödörtéri Présháztulajdonosok Egyesületének tagjaként egy olyan közösségi életbe kapott betekintést, amely visszanyúlik a múlt századba. A paksi siller bor nimbuszának feltámasztása és a hozzá kapcsolódó rendezvények lebonyolításában tevékenyen, folyamatosan közreműködött és közreműködik.
 

A sárgödörtéri présháztulajdonosok anyaegyesületén belül András megalapította a Siller Nótakört. Célkitűzései között szerepelt a hagyományok őrzése, a nóták gyűjtése az utókor számára, a gasztronómia és a kulturált borfogyasztás megismertetése a fiatalokkal. A Nótakörrel a városi és az anyaegyesület rendezvényein folyamatosan vállaltak szereplést, a vidéki meghívások által Paksról és az egyesületről egy pozitív képet tudtak formálni a hallgatóság számára. Elkészíttette a nótakör imázsfilmjét, melyben a nótázás Paks város nevezetességeihez kapcsolódik. Ezzel párhuzamosan javaslatára elkészült a 215 nótából álló hagyományőrző nagy nótáskönyv.
 

Minden páros évben a város négy középiskolájának kulturális és várostörténeti vetélkedőt szervezett. A fiatalok magukba szívhatták a rendezvény során a lokálpatrióta szellemet, a város múltját, amelyek jó alapot adhatnak város fiataljainak a további kulturális fejlesztéshez a jelenben és a jövőben egyaránt. A feladatok teljesítése során a résztvevő diákok kapcsolatba kerültek és kerülnek a város nevezetes intézményeivel, amik megismerése későbbiekben támpont lehet a széles látókör kialakításhoz, valamint az ,,otthonos” mozgáshoz a városban.
 

A kulturális és várostörténeti vetélkedő minden páratlan évben átalakul sportvetélkedővé, ezen szintén a város négy középiskolájának tanulói vesznek részt. Cél: a város példaképeinek is tekinthető sportolók megismertetése a fiatalokkal, illetve a közösségépítés és az összetartás szellemének fejlesztése.
 

A városnak sokrétű és színes kulturális és sport életéből, azonban hiányzott olyan szegmens, amely teljessé teheti kulturális igények kielégítését. Mint egy kis ékszerdoboz, az Erzsébet Nagy Szálló és a környezetében levő épületek adtak és adnak kellő hátteret egy szabadtéri Komolyzenei est megszervezéséhez. A 2022-es évben már a negyedik Komolyzenei Koncertet mutatják be András szervezésében. Miklósa Erika, Tótpál Szilvia, Rost Andrea, Borbás Barbara produkciói méltó bevezetése volt az operett és az opera műfajába, és hiánypótló esemény a paksi széleskörű kulturális palettán.
 

András további terveinek értékmérői között szerepel a város fiataljainak folyamatos bevonása a kulturális és sportéletbe, a hagyomány őrzése, a paksi gasztronómiai ismeretek továbbadása, a kulturált borfogyasztás és viselkedés összhangjának a megteremtése a mindennapi életben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában