Vándorkiállítás

2022.03.02. 19:23

Bonyhádra ért a mohácsi csata eddigi kutatásait szemléltető tárlat

– Az 1526-os mohácsi csata országunk történetének egyik fordulópontja volt – ezzel a gondolattal vezette fel a szerdai kiállításmegnyitót dr. Farkas István Gergő.

Vizin Balázs

Fotó: Makovics Kornél

A Völgységi Múzeum igazgatója a pécsi Janus Pannonius Múzeum vándorkiállításának bonyhádi megnyitóján hozzátette, a csatatér és a hozzájuk kapcsolódó tömegsíroknak a tudományos igényű kutatása az 1960-as években kezdődött és az utóbbi évtizedben kapott lendületet. Jelenleg egy nemzetközi együttműködés keretében a pécsi Janus Pannonius Múzeum koordinálásával zajlik tudományos munka a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen található tömegsírokon és a csata feltételezett helyszínén. 

– A mohácsi csata kutatása egy kiváló példája a sokoldalú együttműködésnek. A hadszíntér és a tömegsírok kutatásában a régészek mellett hadtörténészek, antropológusok és múzeumbarát fémkeresős kollégák is kiveszik a részüket. A mohácsi jelenleg az egyik legfontosabb történeti kutatás Magyarországon – emelte ki dr. Farkas István Gergő. 

– Szívből örülök annak, hogy egy újabb színvonalas kiállítás érkezett Bonyhádra, bízom benne, hogy sokan megtekintik majd a következő napokban, hetekben, különös tekintettel a fiatal generációra – fogalmazott köszöntőjében Filóné Ferencz Ibolya. A város polgármestere hozzátette: mint ismeretes, 2009-óta zajlik intenzíven a kutatás, amely a csata 500. évfordulójára készül el. 

– A katonák sohasem akarnak hősök lenni, a mohácsi ütközet szereplői viszont valószínűleg pontosan tudták, hogy azzá válnak, hiszen kevés esély volt arra, hogy hazatérnek – ezt már Potápi Árpád János mondta. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a bonyhádi-dombóvári térség országgyűlési képviselője hozzátette, az akkor 20 éves II. Lajos és az általa vezetett királyi sereg példaként szolgál a ma emberének is, hiszen megvívtak és az utolsó leheletükig kitartottak az Oszmán túlerővel szemben. 

– Már sokat tudunk az ütközet részleteiről, de még legalább ennyi megválaszolatlan kérdés is felmerül a középkori Magyarország végét jelentő mohácsi csatáról. Ezért is fontos a mai rendezvény és a csatához kapcsolódó kutatómunka – hangsúlyozta az államtitkár. 

A program folytatásaként dr. Bertók Gábor, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója és Neményi Réka, az intézmény régészeti osztályvezetője tartott előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában