Szólótáncverseny

2022.03.11. 17:30

Kiemelt arany minősítést hozott a nagy visszatérés

Három megye tizennégy településének tizenöt együttesének táncosai mutatkoztak be a múlt hét végén Szekszárdon. A Babits Mihály Kulturális Központban a hagyományőrző táncosok szólótáncversenyének tapsolt a közönség.

Szeri Árpád

Bíróné Csöglei Gabriella és Kissné Kecskeméti Eszter (Beküldött kép)

A Bogár István emlékére tartott rendezvényt a Bartina Néptánc Közhasznú Egyesület és a Muharay Elemér Népművészeti Egyesület közösen szervezte. A Baranya, Bács-Kiskun és Tolna megyékből érkező táncosok három korcsoportban mérették meg magukat, férfi szólótánc, illetve páros tánc kategóriákban. A produkciókat Sztanó Hédi néprajzkutató, filmrendező, Busai Norbert és Taba Csaba néptáncpedagógusok bírálták el. A fő szervezői feladatokat Matókné Kapási Julianna látta el. 

– A járványhelyzet miatt óhatatlanul korlátozottá vált a felkészülés, ez valamelyest érződött az egyébként jó színvonalon – nyilatkozott a táncművészi pályafutását egykoron Szekszárdon kezdő Taba Csaba. – Mint bírálók, minden esetben egységesen gondolkodva döntöttünk, véleményünk megegyezett. Így abban is, hogy kiválóan teljesített a hőgyészi és a tamási műhely. A jövőre nézve is a szakmai alázat, a hitelességre való törekvés és meggyőződésen alapuló tudás a legfontosabb, ezek az erények vezetnek a sikerhez. 

A hőgyészi és tamási csapat neve immár valóban aranyfedezetnek számít. Már csak azért is, mert az ifjúsági korosztályban a tamási Pántlika Néptánc Együttes színeiben induló Takács Botond–Tóth Boróka Hajna-páros törökkoppányi lassú és friss csárdását kiemelt arany minősítésű oklevéllel díjazta a bírálóbizottság. Felkészítőjük az a Kissné Kecskeméti Eszter, aki a felnőttek páros mezőnyében a Hőgyészi Székely Kör Bokréta Néptánccsoportját képviselő Bíróné Csöglei Gabriellával együtt bukovinai táncokat, csárdást és silladrit adott elő. Ez a produkció is kiemelt arany minősítésű oklevelet érdemelt. Rajtuk kívül ugyanezt a bravúrt csak a Bács-Kiskun megyéből érkezett Garai Székelykör Egyesület párosa, Nádai Péter és György Anna vitte véghez.

Kissné Kecskeméti Eszter elmondta, hogy 2000 óta – amikor is Fülöp Ferenc-díjat nyert – most indult először versenyen. Tevékenységét immár alapvetően a felkészítés tölti ki a Pántlikában, melynek tizenhét éve vezetője. Tanítványai közül már többen birtokosai vagy a kiemelt arany, vagy az arany minősítésnek, vagy a különdíjnak. 

– Arra voltam kíváncsi, hogy kettőnk táncát miképpen értékeli a zsűri – adott magyarázatot a nagy visszatérésre. – Úgy terveztem, hogy amennyiben Gabriellával együtt jó eredményt érünk el, akkor bemutatkozhatunk más alkalmakkor is. Az eredmény felülmúlta várakozásunkat, tökéletesen kiegészítettük egymást és boldogan vettük át az elismerést.

Tóth Boróka Hajna és Takács Botond (Beküldött kép)

Arany minősítést az I. korcsoportban a zsűri nem adott ki. A II. korcsoportban Csapó Zsófia–Galó Doroti (Gara), Keserű Zsolt–Keserű Noémi (Sárpilis), valamint Szabó Györgyi–Farkas Patrik (Decs) érdemelte meg a legszebben csillogó érmet. Ugyanezt az elismerést vihette haza a III. korcsoportban Pukli József–Zentainé Horváth Edina (Paks), Góli Ramóna–Ill Patrícia (Alsónyék) és Holczné Szodorai Kinga–Molnár Gábor (Sárpilis).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában