Locsolkodás

2022.04.18. 20:01

Nem hervadhatnak el, meglocsolták a nőket

Húsvéthétfő a locsolkodás napja, a fiúk-férfiak ilyenkor előveszik az illatos kölniket vagy a szódásüveget, esetleg vízzel teli vödröt ragadnak, és igen változatos locsolóversek kíséretében megöntözik családjuk nőnemű tagjait és egyéb hölgyismerőseiket. Létezik persze csoportos elkövetés is, falvakban vagy különösen a hagyományőrző együttesek háza táján.

Mauthner I. – Varga Sz.

Játszottak és táncoltak is a gyerekek, felnőttek Bátaszéken, legényváró táncokat adtak elő (Fotó: M. D.)

Immár hagyomány, hogy húsvéthétfőn a Tájházban gyűlnek össze Bátaszéken a Felvidéki Néptánc Egyesület tagjai. Kalmár Éva, az egyesület vezetője elmondta, idén a hűvös időjárás miatt a művelődési házban tartották meg a rendezvényüket. Délelőtt tíz óra környékén a kisebbek – óvodások, kisiskolások – tojáskereséssel indították az ünnepséget. A felvidéki aprók, majd az utánpótlás és a felnőtt táncosok műsora következett. Úgynevezett legényváró táncokat adtak elő. 

A fiúk – több mint tízen – fél tizenkettőkor érkeztek meg vödrökkel a kezükben, zenekari kísérettel, hogy meglocsolják a lányokat. Volt nagy sikítás, majd nevetés a hideg csapvíz miatt. Az átöltözött, megszárítkozott hölgyek süteményekkel kínálták meg a fiúkat, miközben a Bácska Banda húzta a talpalávalót. Kalmár Éva elmondta, az egyesület minden korcsoportja részt vett az ünnepségen népviseletben. A cél az volt, hogy a hagyományokat megőrizzék, átadják a fiataloknak is. A kicsiknek volt játszóház, kézműves foglalkozás is, amit Szabóné Béda Anita tartott. Jó hangulatban zárult a nap.

A locsolásért piros tojás járt a fiúknak Attalán (Beküldött fotó)

Attalában első alkalommal a szülők kezdeményezésére szerveződött csoportos húsvéti locsolás. Reggel gyülekeztek a település férfi tagjai és fiúk minden korosztályból, hogy meglocsolják a lányokat, asszonyokat. Körbejárták a falu minden utcáját, és a szebbik nem bátor tagjait, akik kimerészkedtek a zene hallatán a házból, meglocsolták vízzel. Majd a főtéren szintén az összetartó közösség megvendégelte a programon részt vevőket, itt a locsolás már kölnivel folytatódott. Ha pozitív lesz a visszajelzés, jövőre folytatják a hagyományt. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában