Fizetett tartalom

2022.05.28. 00:00

A fesztiválozókat ötven koncert várja

Június 27-től hét napon át újra blues- és rockzenétől lesz hangos Paks, ahol a megszokott módon rendezik meg a nemzetközi Gastro­blues Fesztivált. A jubileumi programon fellép mások mellett Eric Gales, Miller Anderson, valamint Ferenczi György és az első pesti rackák, a Mystery Gang és Herczku Ágnes.

Gazsó Rita

A Gastroblues Fesztivál pénteki sajtótájékoztatóján Benkő Zsolt gondoskodott a zenei betétekről. (Fotó: Molnár Gyula)

Idén ünnepli harmincadik évfordulóját a Gastroblues Fesztivál, hazánk legrégebbi bluesfesztiválja. Bár a hosszan elhúzódó pandémia és a háborús helyzet miatt a szervezés nehezen indult, mostanra már biztos, a fesztivált június 27. és július 3. között a megszokott módon megrendezik: öt helyszínen ötven színvonalas koncertet kínál a program.

– A Gastroblues Fesztivál nemcsak a zenéről, az evés-ivásról, hanem az együttlétről és a segítségnyújtásról is szól – mondta Süli János államtitkár a rendezvény sajtótájékoztatóján. Utóbbival kapcsolatban hozzátette, bízik benne, hogy a határon túli magyar óvoda Visken, amelyet a fesztivál segítségével sok év alatt összegyűlt támogatással sikerült életre kelteni, fennmarad és segíti összetartani az ott élő közösséget. Kiemelte, hogy a Paks II. építkezés miatt ide érkezőknek hasonlóan tartalmas programokat szeretnének nyújtani, mint a Gastroblues Fesztivál. 

Gárdai Ádám főszervező közölte, eddig összesen mintegy 600-700 ezer forintot sikerült összegyűjteni, amely az idei évben is folytatódik. A vasárnapi koncertek és a jótékonysági főzőverseny idén is ingyenesen látogatható, a kóstolójegyekből befolyt összeg továbbra is az óvoda fenntartására megy majd – jelezte. A szervező megköszönte a fesztivál fő támogatóinak, Paks önkormányzatának, az MVM Paksi Atomerőműnek a segítségét. 

Szabó Péter polgármester az első itteni fesztivál élményeire emlékezett, amelyen még fiatal diákként vett részt. – A zene összeköt bennünket – mondta –, ez az a nyelv, amin mindannyian tudunk beszélni egymással. Paks városnak legalább olyan brandje a Gastro­blues Fesztivál, mint egyes épületek, például a Szentlélek-templom – tette hozzá. 

A program klubkoncertekkel indul, a hétfőtől vasárnapig tartó előadásokon szerdáig paksi zenekarok, majd csütörtöktől Szebényi Dániel és a Mike Gotthard Band, pénteken a Stoned, szombaton pedig Benkő Zsolt & JDC, vasárnap Ian Siegal és Ripoff Raskolnyikov lépnek fel. 

Július első két napján az ESZI Sportcsarnokban igazi „nagyágyúk” lépnek fel. A napot a Premecz Mátyás, a hammond orgona hazai virtuóza nyitja meg triójával, vendégük a paksi származású szaxofonos, Weisz Gábor lesz. A péntek este sztárvendége a balkezes bluesgitáros, Eric Gales lesz, aki immár másodszorra érkezik a Gastroblues Fesztiválra. Szintén régi ismerős a gitáros Miller Anderson, aki a Spencer Davies Group, a British Blues Quintett és a Jon Lord Blues Project tagjaként már járt Pakson. 

A szombati napon két zongorista, Dániel Balázs, az osztrák Christoph Steinbach, napjaink egyik legvirtuózabb boogie-woogie zongoristája és Pleszkán Écska énekesnő lép fel. Bemutatkozik Tátrai Tibor új formációja, a Godfater is. A napot Egri Péter és a Mystery Gang zárja. Szombaton az evangélikus templomban Miller Anderson, Herczku Ági és a Banda, valamint Fekete Tamás szerepel. 

Vasárnap, a Kárpát-medencei Gastroblues Pikniken és Zenésztalálkozón határon túli zenekarok, a délvidéki Ethnokor, az erdélyi The Crazy Plumbers, a felvidéki The Joinnnt Venture és a Pál Balázs Jenő bandája zenél, akikkel fellép a viski Czébely Csaba dobos. Itt találkozhatunk majd Varga Miklóssal és együttesével, valamint a Dinamit együttessel. 

A rendezvényt borbarát-találkozó színesíti, ahol bemutatót tart az Eszterbauer, a Légli, a Takler, a Tiffán pincészetek mellett Tokajból Demeter Zoltán és Alkony László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában