Garay 125

2022.05.25. 15:12

Az alma mater, ahol alap a művészet szeretete

A Babits Mihály Kulturális Központ színháztermében ünnepelt kedden este a 125 éves Garay János Gimnázium.

Szepesi László

A Garay Tücsök Énekegyüttes előadása (Fotó: Mártonfai D.)

A fennállásának egy és negyed évszázados évfordulóját is köszöntő alma mater diákjai áprilisban kiemelkedő sikereket értek el a keszthelyi Helikoni Ünnepen. Ezen az estén pedig a diákok a Babits Mihály Kulturális Központ színpadán a diáktársaknak, a szülőknek, s az érdeklődőknek mutatták be produkciójukat.

A gimnázium értéke, hogy alapítása óta jellemzője a művészetek szeretete, említette köszöntőjében Heilmann Józsefné igazgató. Már Wigand János, a gimnázium első igazgatója megalakította az iskola irodalmi színpadát, lett később énekkar, s mikor 1968-ban Keszthelyen feltámasztották a 140 évvel korábbi, gróf Festetics György szervezte Helikoni Ünnepségeket, a szereplő, versengő diákok közt ott voltak a garaysok is. 

Segítette sikeres szereplésüket, hogy a gimnáziumnak jó kapcsolata van a zeneiskolával, a Bartina Néptánc Együttessel, a Tücsök Zenés Színpaddal és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Iskolájának tánctagozatával. Ez is eredményezhette, hogy idén a 16 kategóriából 11-ben a gimnázium diákjai ott voltak a Helikoni Ünnepségeken, s az utóbbi évtizedek legjobb eredményét érték el. Ezért – folytatta a igazgatónő – köszönet jár a felkészítő tanároknak és a szülőknek, s a támogatóknak, cégeknek, önkormányzatoknak, akik segítették, hogy nyolcvan diák szerepelhetett nemrég Keszthelyen. 

A 125 éves jubileum művészeti gálaműsora a Garay Rézfúvós Kvintett szereplésével kezdődött, majd őket követték irodalmi alkotások, szóló hangszerek, s a Garay Tücsök Énekegyüttes. A szép produkciókért sokszor volt vastaps a köszönet. 
A komolynak mondott műfajokat könnyűzene, majd tánc, ez esetben modern tánc követte. Egy gyönyörűen előadott népdal után pedig a gimnázium Bartinás Néptánccsoportja fergeteges moldvai tánccal kápráztatta el a színháztermet majdnem teljesen megtöltő publikumot. 

A szünet után a gimnázium német nemzetiségi kamarakórusa mutatta be azt a műsorát, mellyel a Helikonon ezüst minősítést szerzett. A német ének után pedig sárközi dallamok hangzottak fel a Babits színpadán. A négy éve alakult, s több arany minősítéssel díjazott citerazenekar nagy sikerrel adott elő bogyiszlói gyűjtésű számokat. A gálát egy színielőadás zárta: az iskola 18 éve alapított GJV Színpada Fazekas Mihály klasszikus művének, a Lúdas Matyinak fabulává átdolgozott változatát mutatta be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában