Kulturális élet

2022.05.01. 07:00

Kültéri programokat kényszerített ránk a pandémiás időszak

Három Tolna megyei város művelődésiház-vezetőjét kérdeztük arról: a két pandémiás év után most mernek-e bátran rendezvényeket szervezni? Hogyan alakulnak előre láthatólag az idei beltéri és kültéri programok? Visszatér-e a kulturális élet az eredeti állapotába?

Wessely Gábor

A Csurgó zenekar szabadtéri fellépése Tamásiban (Fotó: TN)

Az előző két évet biztosan nem fogják visszasírni a rendezvényszervezők. A járványhelyzet alakulása miatt képtelenség volt előre tervezni, mert nem tudhatták, hogy mi következik: szigorítás vagy enyhítés, maszkos részvétel, létszámkorlátozás vagy teljes zárlat. A szabadtéri rendezvények felértékelődtek, azoknál általában nem volt annyi kötöttség.

Vajda Tibor, a Tolnai Kulturális Központ igazgatója örömmel tájékoztat arról, hogy mostanra minden visszazökkent az eredeti kerékvágásba. 

– A megszokott városi rendezvények megtartásának úgy tűnik nem lesz akadálya. Új dolgokat is fogunk kínálni. A korlátozások feloldását követően csak lassan tért vissza a közönség, kivártak jó néhányan, ám az utóbbi időben egy-két programra meghökkentően nagy létszámban jöttek. A Város Napja és a Bárkafesztivál szokta vonzani a legtöbb embert. Reméljük, ez az idén is így lesz. Bejáratott szabadtéri helyszínné vált a Mag-ház melletti kis tér. Ott a nyáron beszélgetős, zenés, hangulatos, akár estébe nyúló rendezvényeket szeretnénk kínálni, megfelelő világítással és büfével látva el a helyszínt. 

Czink Judit, a Tamási Művelődési Központ igazgatója is a fellélegzés és újratervezhetőség időszakának tekinti 2022 tavaszát.

– Nálunk is volt némi kivárás, de most már telt házas színházi előadásaink, koncertjeink, nagy érdeklődés övezte kiállításmegnyitóink vannak, úgyhogy a világjárvány előtti állapot visszatért. A különféle közösségek, művészeti csoportok, klubok, szakkörök ismét működnek. Az épület előtti rendezvényteret korábban is használtuk, de most, a korlátozások idején igen nagy hasznát vettük ennek a kis helyi agorának. A térzenei koncertek újraindultak, s már azok a nagyrendezvények is megtarthatók lesznek, amelyeket átmenetileg nélkülözniük kellett az itt élőknek, illetve az idelátogatóknak. 

Müller Ádám, a Dombóvári Kulturális Szolgáltató Központ igazgatója is úgy érzi, hogy a kulturális rendezvényszervezők túl vannak a mélyrepülés rettenetén. 

– Visszatért az élet, visszatért a közönség. Már nemcsak a ház előtti szabadtéri műsorokra jönnek el, hanem a zárt térben tartottakra is. Ugyanakkor a térzenei koncerteknek és más kinti rendezvényeknek van egyfajta varázsuk. Úgyhogy nálunk nem kényszer szülte ezt a megoldást, hanem örömmel viszünk ki programokat a közterekre. Összeállt az éves tervünk, bemutattuk a város képviselő-testületének. Bizakodva nézünk a jövőbe, a helyi nagyrendezvények és a kisebbek megtartására is úgy készülünk, hogy reméljük: nem lesz újabb járványhullám, nem lesznek újabb korlátozások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában