Világ- és népzene

2022.05.14. 19:13

Toronymagasan a legjobb fesztivál

Május 18. és 28. között rendezik meg Pakson a Héttorony Fesztivált, amely a legjobb világ- és népzenei produkciókat viszi el a Makovecz Imre által alkotott terekbe.

G. R.

Fotó: Facebook/Héttorony Fesztivál

Az ingyenesen látogatható építészeti-zenei eseménysorozatnak több helyszín, Sárospatak, Mátészalka, Csenger, Visegrád, Szigetvár, Paks, Temesvár és Kolozsvár ad majd otthont, az ünnepi gála pedig a már megszokott novemberi időpontban lesz. 

A paksi Szentlélek Templomban május 26-án este fél 7-től Makovecz Imre Feltámadás Templomával foglalkozó építészeti kiállítás nyílik, majd 19 órától Tímár Sára és zenekarának Ének a határtalanról című műsorát élvezheti a közönség. 

Tímár Sára generációjának egyedi hangú, kísérletező kedvű énekese, aki 2011-ben nyerte el a Junior Príma Díjat. Az énekesnő újabban dalszerzőként versmegzenésítéseket és népzenei feldolgozásokat készít, szerzőtársa Szabó Dániel. Új műsorukban olyan Weöres Sándor-verseket és népdalokat gyűjtöttek egybe, amely az örökkévalósággal, harmóniakereséssel, a halál utáni élettel és az örök szerelemmel foglalkoznak. Este 20 órától Kacsó Hanga és Szabó Dániel Édes hazám, Marosszék című műsorával folytatódik az est. A duót Székelyföld és Felső-Maros mente népzenéjének szeretete hívta életre és 2019-ben. 

Autentikus formában próbálják megragadni e változatos dialektus régies repertoárját, felhasználva Seprődi János, Bartók Béla, Kodály Zoltán és Lajtha László század eleji gyűjtéseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában