Múzeumok Éjszakája

2022.06.24. 20:00

Értékalapú kultúrát kínál a különleges rendezvény

A Múzeumok Éjszakája szombaton már délután elkezdődik. Az érdeklődőket számos különleges program várja. Vers, zene, kiállítás, tárlatvezetés is szerepel a kínálatban.

Szeri Árpád

Szerencsére tavaly sem maradt el a program a megyei múzeumban. Akkor is változatos kínálat várt kicsiket és nagyokat (Fotó: Makovics Kornél)

Nem panaszkodhatnak az érdeklődők, június 25-én, szombaton, a Múzeumok Éjszakáján módfelett gazdag kínálattal állnak rendelkezésre a megye szakintézményei. A Wosinsky Mór Megyei Múzeum 17 órai kezdettel négy helyszínen – a főépületben, a vármegyeházán, a Babits Mihály Emlékházban és az Irodalom Háza – Mészöly Miklós Emlékházban – várja a látogatókat. 

Kézműves foglalkozás és játék kicsiknek, zseblámpás túra óránként a padláson, ugyanilyen időközönként látványtári túrák a pincében, Roldolfo-vándorkiállítás, előadások a párbajtörténelemről, a Béla király térről, a régi Vármegyeháza világáról és még hosszasan lehetne sorolni a programokat. 

Pakson Lussonium (Paks-Dunakömlőd, Bottyánsánc), az egykori római katonai tábor területén kialakított romkert fogadja 15 órától a közönséget, kicsiket és nagyokat egyaránt. A rendezvényen – olvasható az intézmény közösségi portálján – „a római kori katonai élet adja a keretet, de „újragombolva”, mert az Atomenergetikai Múzeum, a Paksi Képtár és a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár is résztvevője az eseménynek. 

A nap folyamán római katonai bemutató, áldozatbemutatás és ételkóstoló, római játékok, múzeumpedagógiai foglalkozások jelenítik meg az ókori világot.” Bátán, a Fekete Gólya Ház udvarán délután négy órától a frissen elkészített mászófalat avathatja fel az erre fogékony korosztály. A függőleges helyett a vízszintes helyváltoztatás kedvelői az úgynevezett mezítlábas ösvényt barangolhatják be. A tárlatvezetés után 18 órától V. Kápolnás Mária és Vilimi József tart élménybeszámolót perui felfedező útjáról. 

– Igyekszünk minél több érdeklődőt megszólítani, adott esetben túlmutatva a megyei vonatkozásokon – mondta el lapunknak Ódor János, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója. – Programjainkat úgy állítottuk össze, hogy azok kapcsolódjanak egymáshoz. Ezért például a Rodolfo-vándorkiállításhoz cirkuszművészeti bemutatók is társulnak. 

A Vármegyeházán folytatjuk a művészcsaládok bemutatását, ez alkalommal a Juhos család tagjainak alkotásai kapnak helyet egy kiállításon. Ugyancsak művészcsalád tagja a koncertjével bemutatkozó fiatal, szekszárdi származású Környei Attila gitárművész. Helyi irodalmi hagyományainkat fémjelzi, hogy a Babits Mihály Emlékházban Orbán György előadóművész adja elő a Jónás könyve című művet. 

Ugyanitt Rubányi Anita és Komjáthi Tamás verses-zenés estet tart borkóstolóval egybekötve. Mindent összegezve, ami korábban is jól működött, azt megtartottuk, ezen programelemekhez társítottunk újabbakat. A Múzeumok Éjszakája lehetőséget ad arra, hogy gyűjteményünket a lehető legtöbb oldalról mutassuk be. Ezzel így van az összes hasonló intézmény. Ráirányíthatjuk a figyelmet az értékekre, az értékalapú kultúrára, melynek ismeretében mindenki mélyen átélheti saját önazonosságát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában