Komolyzene

2022.06.02. 13:46

Friss és csábító péntek esték

Naszladi J.

A FLÖRT bérlet „Párban az igazi” című zárókoncertjén a Garay-gimnázium diákjai egy fantasztikus páros elképesztő, virtuóz játékában fedezhették fel azt az érzést, hogy együtt mégiscsak többek vagyunk. Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere az esten csellóművészként is színpadra lépett. Kamarapartnere Várdai István Liszt Ferenc- és Príma-díjas gordonkaművész volt, akit 2020-ban a Magyar Tehetség Nagykövetévé választották. A művész a bécsi Zeneakadémia csellótanszékét vezeti. Egy ismeretlen német mecénástól egy 1673-ban készült hangszert kapott, amit „Ex du Pré – Harrell Stradivarius” néven tartanak számon.

A koncerten – amelyen e kivételes hangzású hangszer is megszólalt – Antonio Vivaldi: g-moll versenymű két gordonkára és zenekarra (RV 531), Robert Schumann: a-moll gordonkaverseny (Op. 129.) és Franz Schubert: IX. („Nagy C-dúr”) szimfónia (D 944) alkotásai csendültek el. Elhangzásuk előtt a művészek érdekes és találó ismertetést adtak a zeneszerzőkről és az alkotásokban megfogalmazott zenei tartalmakról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában