Múzeum

2022.06.07. 17:05

Kalandos programokkal várták az érdeklődőket a régészet napján

A régészet napját tartották kalandos programokkal június pénteken a Völgységi Múzeumban. Nem csak a felnőtt közönségnek és a szakmabelieknek kínáltak előadásokat, a gyerekeket is várták a rendezvény apropóján.

Farkas Eszter

Farkas István Gergő, a Völgységi Múzeum igazgatója. Fotó: Máté Réka

Fotó: Mate Reka

Dr. Farkas István Gergő a múzeum igazgatója izgalmas előadással vezette fel a szakmai napot, gyerekeknek is érthető módon beszélt a régészet mibenlétéről.

–Több, mint száz résztvevője volt a pénteki rendezvénysorozatnak, ahol nemcsak a felnőtteknek, de a gyerekeknek is sok érdekes programelemmel próbáltunk kedveskedni. A Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola alsó tagozatos osztályai közül a másodikosok és negyedikes diákok is ellátogattak a rendezvényre, akik az interaktív kézműves foglalkozásokat próbálták ki. Játékkatapultot készítettek agyaggolyóval, valamint egy régészeti kincskeresőben próbálhatták ki magukat, ahol egy római kori cserépedény utánzatának darabjait kellett megkeresniük, és összerakniuk, más kincsek mellett – mondta el J. Stefán Klára muzeológus.

A szakmabelieknek három régészeti prezentációt kínált a múzeum. Tövisháti Béla, a Paksi Városi Múzeum munkatársa a restaurátorműhely titkaiba avatta be a közönséget. Buzás Gergely, a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeumának igazgatója A Völgység és Bonyhád középkori emlékei című előadásában kiemelt figyelmet fordított a Tesco hipermarket építésekor talált gótikus templom rekonstrukciójára, amelyet a régész maga végzett el.

Végül pedig dr. Farkas István Gergő a Völgységi Múzeum igazgatója tartotta meg előadását a digitális módszerekről, amelyek napjainkban hatalmas segítséget jelentenek a régészetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában