Kettős megnyitó

2022.06.25. 19:36

Megnyílt a Múzeumok Éjszakája programsorozat Szekszárdon

Szombat délután öt órakor hivatalosan is megnyitották a Múzeumok Éjszakája programsorozatot Szekszárdon, a Vármegyeháza udvarán.

Brunner Mónika

Ódor János múzeumigazgató ajándékot, bort és virágot adott át Szatmári Juhos Lászlónak, Csuhaj Tündének és Juhos Markónak. Fotó: Mártonfai Dénes

Ódor János Gábor, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója köszöntő beszédében elmondta, kettős megnyitóra jöttek össze, a huszadik Múzeumok Éjszakája szekszárdi megnyitójára, és a Juhos család kiállítására, amely a „Művészcsaládok Tolnában” múlt évben kezdődött esemény folytatása.

Orbán Attila, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke ünnepi beszédében elhangzott, kiváltképp örül annak, hogy egy olyan eseménysorozat veszi kezdetét, amelynek fő célközönsége: a család.

– Sokféle családtípus van, kisebbek, nagyobbak, nemes származásúak, itt születettek vagy új otthonra lelők, de most egy olyannal van dolgunk, amely tevékenysége, vagyis inkább életformája és tehetsége révén tűnik ki. Művészcsalád. Milyen szép! A Juhos családban az Isteni szikra nem egyszer pattant fel, mondhatni náluk inkább folyamatosan ég a művészet nemes lángja. Így születnek szebbnél szebb, a tálentumot tükröző alkotások, hogy gyarapítsák a helyi kultúrát, méghozzá több területen is. Hála és köszönet érte! – mondta.
Beszéde után Sebestyén István kakasdi mesemondó lépett a közönség elé.

Ezután Ódor János ajándékot, bort és virágot adott át a megjelent Szatmári Juhos Lászlónak, Csuhaj Tündének és Juhos Markónak.

Szatmári Juhos László szobrászművész 1947-ben született Szatmárnémetiben (Románia). Állandóan alkot, gondolatban, papíron, szinte a nap huszonnégy órájában készülnek rajzai, szoborvázlatai, könyvillusztrációi.

Csuhaj Tünde tojásdístítő Tamásiban született 1954-ben. Több mint harminc éve foglalkozik tojásdíszítéssel. A technika, amit alkalmaz, tulajdonképpen egyszerű maratás, áttörés, színezés,de ezernyi apró trükköt kell ismerni a tojások díszítéséhez. 

Juhos Márkó séf, ételszobrász, Juhos Janka ékszertervező, ötvös, Juhos Lehel ipari formatervező, designer.

- A Múzeumok Éjszakája hatalmas lehetőség, hogy megmutassuk a  kulturális kincseket, értékeket, amik Tolna megyében is  megtalálhatók. Ezen a napon kicsit kinyitjuk a kaput – mondta portálunknak Ódor János Gábor múzeumigazgató. 

Négy helyszínen zajlanak a programok. A Vármegyeháza mellett a Wosinsky Mór Megyei Múzeum főépületében, a Babits Mihály Emlékházban, az Irodalom Házában - Mészöly Miklós Emlékházban.

A múzeum főépületében este fél hétkor kezdődött a „Vigyázat, csalok!” - Rodolfo vándorkiállítás megnyitója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában