Fontosnak tartják a kulturális örökségünk tovább éltetését

2022.06.03. 18:10

Néptáncoló ovisok léptek fel a decsi Faluházban

Néptáncos évzáró műsort adott a Faluházban adtaka Tesz-Vesz óvoda és Mini Bölcsőde középső- és nagycsoportja. A Sárköz fővárosában fontosnak tartják a gyerekek népzenei fejlesztését. A nagysikerű műsor végén egy örömtánc keretében együtt ropták a gyerekek a szüleikkel. A néptáncos foglalkozásokat Herkéné Klem Györgyi néptáncpedagógus tartja az óvodában.

F. E. B.

Fontosnak tartják a kulturális örökségünk tovább éltetését (Fotó: F. E. B.)

– Mivel a Sárközben lakunk, ezért nagyon fontos, hogy az itteni hagyományokat életben tartsuk, a gyerekek identitását erősítsük. A legfőbb célunk a gyökerek erősítése, ugyan nem úgy, mint egy tánccsoportban, de óvodás szinten ismerkednek a népzenével és a néptánccal a kicsik. Heti rendszerességgel táncolnak az ovisaink, közép- és nagycsoportban, de a kiscsoportosok is játékosan ismerkednek már a népzenével. 

Több ilyen jellegű rendezvényünk van, ilyen például a húsvéti locsolkodás is, amit minden évben megtartunk. A táncház során eljátsszák a régi vödrös locsolkodást, amit később eljátsszunk a gyerekekkel is. A tájházat minden évben meglátogatjuk, régi népszokásokkal, népviseletekkel ismerkedhetnek itt az apróságok – mondta el Borbandi Gyöngyvér óvodavezető.

– Az óvoda programjának szerves része a hagyományőrzés. A célom az volt, hogy megszerettessem a magyar népzenét és néptáncot, olyan autentikus népi játékokkal és népzenével, amelyek a gyerekekhez közel állnak. Ilyen módon a gyerekek tulajdonképpen játék közben fejlődhetnek. A mai világ egészen más, mint régen, de ismernünk kell a múltunkat, a gyökereinket. Ugyanis a gyökerek tartják össze a közösségeket – mondta Herkéné Klem Györgyi, óvónő. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában