Gastroblues Fesztivál

2022.07.06. 09:30

A blues és a rockzene szerelmeseit várta egy héten keresztül Paks

A korlátozások előtti létszámban és fergeteges hangulatban telt az egyhetes blues-rock-jazz csúcstalálkozó Pakson. A Gastroblues Fesztivál szervezői a templomi-, klub- és nagykoncertek mellett főzőversennyel, borkóstolóval, sőt egy gitáros mesterkurzussal is várták a látogatókat.

Gazsó Rita

Gárdai Ádám, a Gastroblues Fesztivál főszervezője Eric Gales mesterkurzusán (Fotó: Molnár Gy.)

– Már a hét eleje is nagyon jól indult, hétfőtől szerdáig ugyanis közkedvelt paksi zenekarok léptek fel a Gastroblues klubban, elsősorban a helyi közönség előtt. Egyetlen új, bár ismert zenészekből álló formáció zenélt hétfőn este, a Silent Zone – mondta a 30. nemzetközi Gastroblues Fesztivál első napjait értékelve Gárdai Ádám főszervező.  

A klubkoncertek után, csütörtöktől kezdődött az igazi rockmaraton, amelyre már az ország több pontjáról érkeztek vendégek, megteltek a helyi és környékbeli szálláshelyek is. Csütörtök este a vájtfülűek körében közismert – angolosan hangzó nevével ellentétben magyar – Mike Gotthard Group játszott nagy sikerrel, Szebényi Dániel közreműködésével. Pénteken az ESZI csarnok színpadán a közönség találkozhatott Premecz Mátyás, a hammond orgona hazai virtuózának triójával, valamint a Kéknyúl formációval, amelynek vendége a paksi származású szaxofonos, Weisz Gábor volt. Szintén pénteken délután, fergeteges esti koncertje előtt a fesztivál nagyágyúja, a balkezes bluesgitáros, Eric Gales tartott egy zártkörű mesterkurzust a meghívottak, főként zenészek és újságírók számára, amelyet valamikor év végén tekinthet majd meg a nagyközönség felvételről. Az eseményen résztvevők megismerhették a gitáros zenei filozófiáját és zenei felszerelését is, aki immár visszatérőként járt idén újra Pakson. 

Más léptékben ugyan, de szintén nagy sikert arattak a szombati templomi koncertek, ahol elsőként Herczku Ági és bandája, majd Ferenczi György és Pintér Zsolt, végül az Ethnokor mutatkozott be.

A szombati est sztárja lett volna a gitáros Miller Anderson, aki a Spencer Davies Group, a British Blues Quintett és a Jon Lord Blues Project tagjaként már járt Pakson. Az eredeti program szerint Pete York dobossal játszott volna az ESZI nagyszínpadán, de míg Pete York már május végén jelezte, hogy betegség miatt nem tud részt venni, Miller Anderson a fesztivál előtti napokban kapta el a koronavírust, így az ötven éve Woodstockban is vendégeskedő veterán muzsikus sem tudott fellépni az eseményen – tudtuk meg Gárdai Ádámtól, aki egyben jelezte, hogy az elmaradt koncertet decemberben pótolják.

Nem maradtak azonban különlegesség nélkül a rock-blues rajongók: itt debütált Tátrai Tibor új csapata a Godfater, de a nézők igazi örömzenét hallgathattak Ferenczi Györgytől és bandájától, a rockabillyt játszó Egri Péter & Mystery Gangtől, valamint a Dániel Balázs Triótól és a hihetetlen hangulatot varázsoló osztrák zongoristától, Christoph Steinbachtól, akikhez csatlakozott Pleszkán Écska énekes is.

Idén új helyszínen rendezték meg a vasárnapi jótékonysági főzőversenyt és az ingyenes koncerteket, mégpedig az ASE Csarnok melletti füves területen, ahol egész nap szólt a zene, egyebek mellett Varga Miklós Band és a Dinamit. A főzőverseny kóstolójegyeiből befolyó bevételéből ezúttal is Paks testvértelepülése, Visk magyar nyelvű óvodáját támogatják – jelezte a főszervező, aki elmondta, idén visszatért a járvány előtti látogatószám, mintegy ötezren vettek részt az egész hetes programon: önfeledten szórakoztak együtt a rock és blues műfaj hazai kedvelői. A rendezvényen a jóízű ételek mellett finom szekszárdi, balatoni és tokaji borokat is kóstolhattak a résztvevők.

Szokás szerint decemberre készül majd el a fesztivál legizgalmasabb zenei élményeiből összeállított válogatáslemez és ezt követően töltik majd fel a koncertfelvételeket is a Gastroblues videómegosztón található oldalára, amelyeket a későbbiekben bárki elérhet majd. A jövőt illetően Gárdai Ádám úgy fogalmazott, „bejött” az új, az ASE csarnok melletti szabadtéri rendezvényhelyszín, szeretnék azt megtartani. A hosszabb távú tervekről megtudtuk, mivel a támogatóik továbbra is fontosnak tartják a nagyszabású program segítését, ezért tréfásan azt mondta, szeretnék az 50. vagy 60. fesztivált is így ünnepelni, mint a mostanit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában