Gastroblues Fesztivál

2022.07.03. 20:01

Finom ételekbe is belekóstolhatott a közönség

Nemcsak zenét hallgatott, főzött is a közönség. Vasárnap ingyenesen lehetett látogatni a sporttelepi koncerteket. Decemberre elkészül a DVD válogatás.

Szeri Árpád

Tátrai Tibor és csapata, a Godfather szombat este lépett a Gastroblues színpadára (Fotó: Molnár Gyula)

Nemcsak kiváló zenét, hanem finom ételeket is kínált a ma zárult 30. Nemzetközi Gastroblues Fesztivál. Vasárnap délelőtt kezdődött az ASE Sporttelepén a Kárpát-medencei Gastroblues Piknik és Jótékonysági Főzőverseny. Huszonegy csapat bizonyította tudását az általa választott négy kategória valamelyikében, és ezzel együtt pályázhatott a Legszebb főzőhely címére és a Közönség-díjra is. Előbbit Györköny, utóbbit pedig a Szabó Tóni baráti köre nevű csapat nyerte el.

A nemzetközi zsűri tizennégy tagból állt, az elnöki tisztet betöltő Kovács János Venesz-díjas mesterszakácsnak mások mellett Süli János államtitkár – egyúttal a fesztivál fővédnöke – , Gál Katalin, az MVM elnök-vezérigazgatói kormányzati tanácsadója, valamint Leber Ferenc és Szántó Zoltán, a paksi önkormányzat két alpolgármestere is segédkezett. Kovács János elmondta, hogy az elkészült ételek ízeit a magyaros jelleg határozta meg, de akadt kivétel is, mint például a délvidéki hagyományokat képviselő, ugyancsak ízletes köcsögös bab. A szervezők azt  kérték a versenyzőktől, hogy ételeiket-italaikat barátsággal kínálják úgynevezett kóstolójegyekért. Az így származó bevételből a kárpátaljai Visk  – Paks testvérvárosa – magyar nyelvű óvodáját támogatják.

A zene egyébként a főzőverseny idején is szólt. A sporttelepen vasárnap ingyenesen lehetett látogatni a koncerteket. A sort elsőként 10.30 órától a helybeli PistiEst zenekar nyitotta, majd a csapatot a határokon túli magyar, avagy részben magyar tagokból álló együttesek követték. Erdélyből a The Crazy Plumbers, Délvidékről az Ethnokor, Felvidékről a The Joint Venture, ugyancsak innen a Pál Balázs Jenő Band és vele együtt vendégként a kárpátaljai Czébely Csaba mutatkozott be. Késő délután és este pedig a Varga Miklós és a Band, majd a Dinamit lépett a közönség elé.

Mint azt Gárdai Ádám szervező megjegyezte, decemberben DVD-n jelenik a felvett koncertekből készítendő válogatás. A szervező egyúttal köszönetet mondott azért az értékes támogatásért, melyet Paks város önkormányzata és az  MVM Paksi Atomerőmű Zrt. nyújtott a fesztivál megrendezéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában