Énekverseny a Babitsban

2022.09.25. 15:40

Felcsendült a Gemenc Hangja

Az országból és külföldről összesen negyvennyolc versenyző hatvannégy produkcióját hallhatta-láthatta a közönség a szombaton megtartott IV. Gemenc Hangja énekversenyen.

Munkatársunktól

A Gemenc Hangja 2022 győztesei: Takács András (balról), Takács Fanni és Pintér Zsófia Sára (Fotó: BMKK)

Huszonnyolc éve szervezi a Tücsök Zenés Színpad Egyesület és a Babits Mihály Kulturális Központ a népszerű énekversenyt, amely négy esztendeje – az internetnek köszönhetően – immár országos, sőt nemzetközi megmérettetéssé nőtte ki magát. 

Amint azt már megírtuk, az énekesek három korcsoportban – gyermek, ifjúsági és felnőtt – és három kategóriában (popdal, musical és duett) mérték össze tudásukat, felkészültségüket a zsűri előtt. A szakmai zsűri elnöki tisztét Nagy Anikó Jászai-díjas színész, énekesnő, énekművész látta el, tagjai Pintér Gabriella énekművész-tanár, Ábrahám Zsolt zeneszerző-énekes és Pecze István tombitaművész, a Szekszárd Big Band művészeti vezetője voltak.

A szakmai zsűri munkáját társadalmi zsűri (Gonda Mária, a Babits kulturális központ igazgató-helyettese, Baloghné Szomorú Erzsébet a Tücsök Zenés Színpad Egyesület titkára, Venter Mariann, a Tolnai Népújság szerkesztője) és diákzsűri (a Tücsök egyesület szólistái: Zilai Janina, Istlstekker Ivett, Tass Gergő és Mészáros Roland) segítette.

Az ítészeknek igencsak nehéz dolguk volt, mert nagyon sok kiforrott, magas színvonalú produkciót láthattak. Hosszas mérlegelés után a Gemenc Hangja 2022-ben a gyermek kategóriában Pintér Zsófia Sára (Pécs), az ifjúsági kategóriában Takács Fanni (Budapest), a felnőtt kategóriában pedig Takács András (Budapest) lett. Számos különdíj is gazdára talált. A zsűrielnök különdíját kapta Nagy Laura Viktória (Pozsony), Csizmadia Lolita (Kaposvár) és Takács Lilla (Budapest).

A verseny résztvevői és a zsűri a díjkiosztón
Fotó: BMKK

A szakmai zsűri különdíját Piros Maja (Pécs), Filákovity Mirna (Mohács) és Amrich Máté (Mohács) érdemelte ki. A társadalmi zsűri Fenyősi Adélt (Pécs), a diákzsűri pedig Sábián Nesztort (Kaposvár) részesítette különdíjban. A Gemenc Hangja verseny különdíját a Pintér Zsófia Sára-Kovács Anett (Pécs) duett, a Tücsök Zenés Színpad Egyesület különdíját pedig Polauf Jázmin (Pápa) kapta meg. A Tolnai Népújság és a Teol.hu különdíját Gyetvai Martin (Budapest) vehette át.

A szekszárdi önkormányzat Kultúra, Civil Szervezetek és Marketing Bizottságának különdíját Gyarmati Jázmin (Szekszárd), a Horfer Serleg különdíját Csillag Jasmin (Szekszárd), a Szekszárd Big Band különdíját Amrich Márk (Mohács) kapta. A legjobb előadó Takács Fanni (Budapest) lett, a közönségdíjat pedig Lantos Zsófia (Mohács) nyerte el.

A díjak mellett számos különdíj talált gazdára
Fotó: BMKK

A versenyen a Tücsök Zenés Színpad hét versenyzővel képviseltette magát, Tóbi Boróka és Mocsári Vanda arany minősítést, Papp Kamilla és Bali Emma két arany minősítést, Takács Lilla arany és kiemelt arany minősítést, Csillag Jasmin különdíjat és arany minősítést, míg Gyarmati Jázmin különdíjat és két arany minősítést szerzett.

Évről évre magasabb a verseny színvonala

Béresné Kollár Éva zenepedagógus, a Tücsök Zenés Színpad művészeti vezetője, a verseny főszervezője értékelésében elmondta, évről évre egye magasabb a verseny színvonala és egyre ismertebb is a Gemenc Hangja, hiszen Győrtől Pécsig, Mohácstól Dömsödig számos településről jelentkeznek az énekesek, sőt, minden évben van már külföldi versenyző is.

Az idén betegség miatt több mint tízen maradtak távol, de így is este nyolc órára tolódott az eredményhirdetés, így az értékelésnél felvetődött a kétnapos verseny gondolata. Béresné Kollár Éva megköszönte a felkészítő tanárok (ők külön elismerő oklevelet kapnak) és a zsűri munkáját, valamint a szponzorok támogatását és a szülők kitartó segítségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában