Jubileumi gála

2022.10.03. 07:00

Áldásos volt a Bartók kórus elmúlt ötven éve

Nem csupán II. János Pál áldása miatt, hanem a város zenei kultúrájának fejlesztése szempontjából is áldásos volt a Mözsi Bartók Béla Női Kar elmúlt ötven éve. Az együttes szombaton ünnepelte fél évszázados születésnapját.

Munkatársunktól

Áldásos volt a Bartók kórus elmúlt ötven éve (Fotó: M. D.)

– Ötven éven át egy civil szervezetnek pusztán fennmaradni is nagy dolog. De fél évszázadon keresztül folyamatosan magas szinten teljesíteni, ez tágabb kitekintésben is nevezhető példátlannak – fogalmazott Appelshoffer Ágnes, Tolna polgármestere a Mözsi Bartók Béla Női Kar ötven éves jubileumi ünnepségén. Mint kifejtette, a csapat története nem csupán az évek számától vált különlegessé, hanem, mert a „szabadidős” énekkar egy idő után a város zenei kultúrájának egyik legmeghatározóbb szereplőjévé vált. Hozzájárulva egy kulturáltabb, a zenét, a művészetet jobban értő és igénylő társadalmi közeg megteremtéséhez. 

A Mözsi Bartók Béla Női Kar 1972-ben alakult, a mözsi vegyeskórus utódjaként. A dalos kedvű hölgyek tehetsége hamar megmutatkozott, az első minősítőjükön ezüstöt szereztek, a későbbi megmérettetéseken aranynál nem adták alább, sőt, a gálakórus minősítést is kiérdemelték. Három éve az egyházzenei kategóriában is „arany minősítés, dicséret” elismerést szereztek. De nem csupán magyarországi viszonylatban vívtak ki elismerést: a Prága Cantat nemzetközi kórusversenyen történetének legnagyobb szakmai sikerét aratta a társaság. 2002-ben Pro Urbe kitüntetést, 2015-ben a Tolna Megyei Művészetért elismerést kapták meg.

A Mözsi Bartók Béla Női Kar 1972-ben alakult, a mözsi vegyeskórus utódjaként. Sok száz fellépésük volt idehaza és külföldön. (Fotós: M. D.)

Sok száz fellépésük volt idehaza és külföldön. Olyan különleges helyszíneken is énekelhettek, mint a párizsi Notre Dame, vagy a Vatikánban a Szent Péter tér, amelynek alkalmából II. János Pál pápai áldásban részesítette őket. A szombaton délután, a tolnai Lovardában lebonyolított gálaműsor népes, mintegy kétszázötven fős közönség előtt zajlott, sorozatos vastapsokkal kísérve, dr. Rikker Emília, a kórus egykori tagja, a női kar elnöke, Rikker Józsefné lányának üdítően kedves műsorvezetésével.

A jubileumi gálán a Schmidt Zoltánné vezényelte Bartók kar – Bérces Emese zongorakíséretével – ízelítőt adott széleskörű repertoárjából, de vendégkórusok is színesítették a műsort. Fellépett a tolnai Fusz János Zeneiskola – szintén Schmidt Zoltánné által irányított – ifjúsági énekkara, valamint a Simon Péter dirigálta tolnai Ad libitum vegyeskar. 
A műsorban megemlékeztek azokról is, akik immár nem lehetnek közöttünk. Mindenekelőtt a kórus alapító karnagyáról, Schmidt Józsefné Vali néniről, aki 35 éven át vezényelte a társaságot. Nem maradt ki az emlékezésből a két korábbi, legendás zongorakísérő, Thész László és Lányi Péter sem. 

A mintegy két és fél órás gálát a köszöntések hosszú sora zárta. A nagy családként működő kórusnak és vezetőinek Tolna Város Önkormányzata nevében Appelshoffer Ágnes adott át ajándékot. Köszöntötte az ünnepelteket a Sárvári Pedagógus Női Kar, az Ad libitum kórus, a szekszárdi Gagliarda Kamarakórus, a Tolna Városi Nyugdíjas Egyesület, , a szekszárdi Liszt Ferenc Pedagógus Kórus, a Szekszárdi Madrigálkórus, Mözsi Szabó Istvánné, valamint Bacsné Székely Sára és férje. Átadták a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) elismeréseit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában