Perczel Mór

2022.10.05. 20:00

Kiállítás nyílt a nehéz természetű hazafiról

A város egyik leghíresebb szülöttéről, Perczel Mór honvédtábornokról nyílt kiállítás A meg nem alkuvó Tolnai címmel a bonyhádi Völgységi Múzeumban szerda délután.

Gazsó Rita

A meg nem alkuvó Tolnai címmel a bonyhádi Völgységi Múzeumban szerda délután. (Fotó: M. K.)

– A kiállítás apropóját az adta, hogy a Magyar Nemzeti Kulturális Alap a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségével együttműköde tavaly egy pályázatsorozatot hirdetett Magyar Géniusz Program címen, amely anyagi támogatást nyújt a vidéki, muzeális intézmények számára értékeik kidomborítása érdekében egyebek mellett állandó és időszaki kiállítások szervezéséhez. 

Mi ezzel az időszaki kiállítással kapcsolódtunk be a programba – mondta a kiállítás megszületéséről dr. Farkas István Gergő, a Völgységi Múzeum igazgatója. Az ünnepélyes megnyitón elhangzott, a tárlat célja, hogy összetettségében, sokszínűségében bemutassa a hazai panteon egyik meghatározó alakját, a magyar szabadságharc egyik legsikeresebb hadvezérét, a hosszas emigrációba kényszerült, nehéz természetű hazafit, Perczel Mórt.

– Mi bonyhádiak már nagyon régóta mondjuk és valljuk azt, hogy ez a Perczelek városa. Hogy ehhez a mottóhoz felnőjünk, az elmúlt évben elég sokat tett az önkormányzat, amelynek még nincsen vége – fogalmazott Filóné Ferencz Ibolya a kiállítás ünnepélyes megnyitóján. A polgármester emlékeztetett rá, hogy 2020 nyarán sikerült felavatni a Perczel kúriát, Perczel Mór szülőházát, amely ezzel méltó külsőt öltött, olyat, amilyenet már régóta megérdemelt. A mostani tárlatról elmondta, olyan tárgyakat állítottak itt ki egyszerre, egy időben, amely még soha nem volt ebben a formában látható.

Ódor János, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének alelnöke üzenetében úgy fogalmazott, Bonyhád és Perczel Mór összetartozása a köztudatban ugyanúgy rögzült, mint Szekszárd és Babits Mihály esetében. Szükség van országosan és helyben is olyan hősökre, géniuszokra, akiknek munkássága és tettei ma is példaként szolgálnak – tette hozzá. A köszöntőket követően dr. Hermann Róbert történész, a korszak egyik legnevesebb hazai kutatójának a tőle megszokott színes előadása következett, aki igyekezett objektív módon bemutatni a a neves hazafi pályáját, különösképpen az 1848-as szabadságharcban betöltött hadi szerepéről.

A professzor kiemelkedőnek nevezte Perczel hadvezéri tevékenységét, amelyet a hazai tábornokokéval összevetve az első tíz közé rangsorolt. Úgy vélte, Perczel megérdemli, hogy a bonyhádiak büszkék legyenek rá a sajátos személyiségével együtt. Szerinte fontos lenne, hogy még részletesebben feltárják a katonai tevékenységét és kiadják az emlékiratait. 

A kiállítás március elejéig tekinthető meg a Völgységi Múzeumban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában