Portré

2022.10.14. 11:30

Megfestette a 12 csillagjegyet 12 féle stílusban

Sokoldalú ember Ábrahám Béla. Festő, aktív, versenyeken is induló kerékpáros és számítógépes rendszergazda. Volt már 106 kiállítása, és az idén húszezer kilométert szeretne letekerni.

Wessely Gábor

Ábrahám Béla egyik kedvenc festménye, a Szívügyek (A szerző felvétele)

A műszaki érdeklődéssel is megfertőzött művészek nem túl népes csoportjába tartozik Ábrahám Béla, aki a sportban, a kerékpározásban is jeleskedik. Legutóbb a szeptember 24-ei Börzsöny Ringen végzett az 1500 induló közül a legjobb húsz között. A Balaton körbetekerése (206 kilométer) neki már nem nagy ügy. 

– Gyerekkorom óta hajtom a bringát – emlékszik vissza –, és mindig egyre többet megyek. Most beléptem a húszezer kilométeresek nemzetközi klubjába, és már 18 ezernél tartok az idei évben. Azt hiszem, más magyar nincs köztük rajtam kívül. Van egy nagyon könnyű, hat kiló negyven dekás, egy ujjal felemelhető karbonszálas kerékpárom; élmény vele menni. Télen görgővel tekerünk. Ez olyasmi, mint a szobabicikli. Egy programra előfizetünk, és a szoftver felkínálja a túrákat, pályákat, rögzíti a megtett kilométert. A bicikli hátsó kerekét kiszerelve csatlakoztatható az állványhoz. A szellőztetést meg kell oldani, mert ha emelkedőhöz érünk a virtuális pályán, az tényleg izzasztó.

Ezzel a hat kiló negyven dekás kerékpárral szokott versenyezni (a szerző fotója)
 

A számítástechnika is meg tudja izzasztani az embert, főleg ha valaki egy nagy intézmény rendszergazdája. Főállásban Ábrahám Béla a Baka István Általános Iskola műszaki tudora. Összesen 140 számítógép működését felügyeli, melyeket 58 tanár és 548 tanuló használhat. – Idekerülésemkor, a nyolcvanas évek közepén még nem voltak számítógépek – idézi fel a kezdeteket. – A munkám részét képezte a videózás, ami akkoriban csúcstechnikának számított, és a rendezvényeken való hangosítás.

A városi tv első felvételei még a mi iskolánk kamerájával készültek. Dolgoztam a bonyhádi tévének, a sportcsarnokban, boksz­meccsek közvetítésekor és a Gemenc Nagydíj hivatalos fotósa, videósa is voltam 13 évig. Nagyon izgalmas ám filmezni a kerékpáros versenyzőket az előttük menő autó csomagtartójából vagy motorról, háttal ülve és összeszíjazva a vezetővel.

A rendszergazda az iskolai töltőszekrény tartalmát mutatja (A szerző fotója)
 

Mára a technika hatalmasat fejlődött. Ebben az iskolában már bármelyik osztály számítógépes teremmé alakítható. Minden van a digitális táblától az egyszerre harminc gép töltésére alkalmas töltőszekrényig. Minden van Ábrahám Béla falain is, otthon és a munkahelyén. Mindenfélét fest, mindenféle eszközzel, mindenféle stílusban. A sokféleségen belüli sokféleség is jellemző rá.

– Egy olasz magániskolában tanítottam mellékállásban – vázolja a félmúlt történéseit – 1996–2009-ig. De amikor azt akarták, hogy én szervezzek be hallgatókat, nem vállaltam. Informatikát, multimédia-szerkesztést, karakterdizájnt oktattam. A grafika közel állt hozzám, weboldalakat is terveztem, nem esett nehezemre, hogy megfogjam az ecsetet. Otthon a lakás falára készítettem az első festményt 13 éve, egy Dali-másolatot háromszor másfél méteres méretben.

Az Átkelés című festmény (a szerző fotója)

Volt 106 tárlatom, egyéniek és csoportosak, de mostanában nem állítok ki. Realista képeket készítek eladásra és szürrealista eladhatatlanokat a magam örömére. Sok mindent kipróbáltam. Megfestettem a 12 csillagjegyet 12 féle stílusban, a zsírkrétás rajztól az olajfestményen át a fóliába karcolt képig. Kellemes időtöltés és olykor egy kis keresetkiegészítés. Beéri ennyivel, aki nem nagyravágyó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában