Sióagárdi tájház

2022.10.10. 14:00

Múltidéző tárgyak, múltidéző épületben

Felújították a sióagárdi tájházat. Több mint húszmilliós támogatást nyert a település e célra, de a munkálatokat, egy újabb pályázat benyújtását követően folytatni szeretnék. A gazdagon berendezett, nádtetős, földpadlós épület igazi múltidéző látványossága a falunak. Az egykori élet használati- és dísztárgyait mutatja be.

Wessely G.

Nagy Györgyné gondnok mutatja a hímzett végű dunnát és a többi, stafírungnak szánt ágyneműt (A szerző felvétele)

Az épület több mint kétszáz éves. Az egyetlen nádtetős ház a faluban. És ezen senki nem akar változtatni, sőt, eredeti formájában igyekeznek megőrizni. A sióagárdi tájházról van szó, melynek felújítása – nádtetővel és döngölt padlóval – a közelmúltban fejeződött be. Egy hajdani tűzvész során ez az egy nádtetős épület maradt meg a Zrínyi utcában.

Gerő Attila polgármester azt mondja: még vannak terveik, folytatják a munkálatokat. Az épület rekonstrukciójára több mint húszmilliós támogatást kaptak, de már beadták a következő pályázatot, amely az udvar és a portán található másik épület rendbetételét célozza. (Az a melléképület jelenleg kézműves házként funkcionál.)

A felújítás kezdetekor a berendezési tárgyakat a Wosinsky Mór Megyei Múzeum szakemberei elszállították, és raktározták a kivitelezés befejeződéséig. Szakmai tanácsokkal is szolgáltak. 

Az érdeklődőknek Nagy Györgyné gondnok mutatja meg a gazdagon berendezett tájházat. A 83 éves asszony még ismerte az épület eredeti tulajdonosát. Minden helyiség, minden tárgy a múltról mesél. Van egy lakószoba, egy konyha és egy tisztaszoba, továbbá kocsiszín a szekérnek és a mezőgazdasági eszközöknek. Disznóól, kerekes kút, terménytároló és szárító padlásrész. Hímzett ágyneműk, ruhák, bútorok, konyhai eszközök. Számos olyan tárgy is látható a védett épületben, mely egykor mindennapos használatban volt, ma meg már sokan azt se tudják, hogy mire szolgálhattak: rokka, faszenes vasaló, petróleumlámpa. Megőrzik a múltat a feledéstől.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában