Felcsendült az alapító kedvenc nótája

2022.10.23. 15:40

Néptáncosokat fogadott a Sebestyén Ádám Székely Társulat

Táncosok vették birtokukba a színpadot. Bukovinai életképet is láthatott a közönség. Valamennyi kakasdi koroszály fellépett. Telt házas volt a rendezvény.

Szeri Árpád

Néptáncosok találkoztak Kakasdon (Fotó: Makovics Kornél)

A márciusi fotó kiállítás, az áprilisi mesemondó verseny, a májusi népdal bemutató, a júniusi székely táncok versenye, a szeptemberi szüreti ünnepség után a hét végén néptánc találkozóval folytatódott a Sebestyén Ádám Székely Társulat jubileumi program sorozata. A kakasdi hagyományőrző együttes fél évszázada alakult meg, ezt a jeles évfordulót tiszteli meg a csapat olyan rendezvényekkel, melyek túlmutatnak a település, sőt, a megye határain is.

A község Faluházában szombaton délután öt órakor Sebestyén Brigitta egyesületi elnök köszöntötte a résztvevőket és egyúttal tolmácsolta az egyéb elfoglaltsága miatt távol levő Schellné Simcsik Orsolya polgármester üdvözletét is. A közönség ezután megtekinthette a néhai Sebestyén Ádámot, az alapítót bemutató kisfilmet, majd Szabóné Kiss Ágnes népdalénekes adott elő erdélyi dalokat.

A folytatásban az a fonó jelenet következett, amit még annak idején Sebestyén Ádám tanított be évtizedekkel ezelőtt az akkori táncosoknak. Ez a jelenet voltaképpen bukovinai életkép, a tájegységre és lakóira jellemző hagyományokkal, viselettel és eszközökkel. Egy újabb kisfilmben néhai Fábián Ágostonné kezdett bele egy olyan népmesébe, amit immár a színpadon – ugyancsak az elődök előtt tisztelegve – egy fiatal fejezett be. Ezt a bukovinai hangulatot erősítették tovább a kakasdi táncosok, Varga János művészeti vezető koreográfiái révén. A legkisebbektől a legidősebbekig valamennyi korosztály fellépett, ezért is viselhette joggal a rendezvény a Nemzedékek tánca megnevezést is.

A vendéglátókon kívül még kilenc – köztük egy Baranya megyei és egy Fejér megyei – néptánccsoport és három népzenész csapat is bemutatkozott. Így a telt házas rendezvény két és fél óráig tartott, egészen addig, míg műsor zárásként valamennyi résztvevő el nem énekelte Sebestyén Ádám kedvenc nótáját: Erdő erdő, erdő, marosszéki kerek erdő.

Híven őrzik a hagyományokat

A kakasdi csapat múltjáról, célkitűzéseiről, eredményeiről Sebestyén Brigitta készített összegzést, az alábbaiakban:
„A Sebestyén Ádám Székely Társulat 1972-ben alakult. Az alapító Sebestyén Ádám kakasdi kántor és amatőr néprajzi gyűjtő volt. Halála után, munkásságának elismeréséért, tiszteletből a Hagyományőrző Együttes felvette a Sebestyén Ádám nevet.

Alapszabályunk szerinti célunk a bukovinai székelyek által képviselt hagyományok őrzése és annak átadása a jövő nemzedéknek. Ennek érdekében az egyesületen belül működik néptánccsoport, a Csillagösvény Székely Népdalkör és a mesemondók. Jelen vagyunk minden Székely Találkozón, a tizediket Kakasdon tartottuk 2006-ban, ahol több mint 1200 bukovinai székely tisztelte meg rendezvényünket jelenlétével. A Sebestyén Ádám Székely Mesemondó Verseny Kakasdról indult és ötévente mi vagyunk a házigazdái a rendezvénynek.

A Bukovinai Találkozások fesztivál állandó résztvevői vagyunk, Lengyelországban, Romániában, Ukrajnában és Magyarországon is, de felléptünk már Görögországban, Olaszországban és a Vajdaságban is néptánc fesztiválokon. Csernakersztúr és az al-dunai Székelykeve testvérkapcsolata egyesületünknek.

Sebestyén (Bada) Ferenc bácsi tiszteletére minden második esztendőben, bukovinai székely néptánc versenyt szervezünk. A mesemondó Fábián ágostonné Márika néni emlékére 2007 szeptemberében egy héten keresztül olvastunk meséiből, a Kakasdi Könyvtárban. Minden évben előadjuk az Andrásfalvi Betlehemest, melyet az Országos Betlehemes Találkozókon is bemutatunk országszerte.

Országos elismeréseket is szereztünk: 1975-ben Szekszárd-különdíj, 2001-ben Kiváló arany minősítés Balatonberényben az Országos Amatőr Művészeti Fesztiválon, ugyanitt 2003-ban arany minősítés és a gyermekcsoportnak ezüstminősítés. Baracson 2007-ben a vándorkupa elnyerése, 2008-ban pedig különdíj. A népdalkör a Vass Lajos országos versenyen különdíjat nyert el. Népdalkörünkben énekel Sebestyén István kétszeres Vass Lajos-díjas népdalénekes, mesemondó. A néptánccsoport művészeti vezetője Varga János néptáncoktató tanár.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában