Székelyek búcsúja

2022.10.09. 11:37

Régi szakmák kelnek életre a „Székely Csűrben”

Felszentelték és átadták a „Székely Csűr”-t a kismányoki Székely Porta udvarán, szombaton. Illés Tibor, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke portálunknak elmondta, hogy a bemutatóhelyen a régi szakmákkal lehet megismerkedni, többek közt az asztaloséval, a fafaragóéval, a csizmakészítőével.

Brunner Mónika

Kétnapos programsorozatot tartott a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége Bukovinai Székelyek Búcsúja és Székely Találkozó címmel. 

A bonyhádi Vörösmarty Mihály Művelődési Központban pénteken Sebestyén István összeállításában tartották meg a „Hálaadás” emlékműsort. Ebben Kóka Rozália, Fábián Éva, Nyitrai Marianna, Sebestyén István, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége Hagyományőrző Csoportja működtek közre. Zenei kíséretet adott a Csurgó Zenekar, majd a Madéfalvi „Schola” és az Amadeus Gyermekkar műsora következett. 

A találkozó első napján adták át a Sebestyén Ádám díjakat. Posztumusz díjat kapott Sebestyén Gyula, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége szekszárdi egyesületének tagja, aki néhány éve hunyt el. Ez az év az első, hogy Posztumusz díjat adományoztak. Sebestyén Ádám díjat kapott Keresztes Andor máriagyűdi plébános és Sebestyén Miklós, a „Székely Csűr” bemutatóhely és a Székely Porta tervezője, aki táncosként is részt vesz a bukovinai kultúrában. Gáspár Simon Antal-díjat kapott Kosnás Árpád néptáncoktató. 

A szombati nap kora reggel gyalogos zarándoklattal kezdődött, Keresztes Andor plébános vezetésével körülbelül nyolcvanan, – köztük Madéfalviak – indultak a bonyhádi római katolikus templomtól a kismányoki Magyarok Nagyasszonya Katolikus Templomhoz, ahol Tamás József nyugalmazott madéfalvai segédpüspök celebrált szentmisét. 

A Székely Porta, Csobot kápolna mellett, az „Öt falu" kereszteknél koszorúztak. A Székely Porta udvarán felszentelték és átadták a „Székely Csűr” bemutatóhelyet. Beszédet mondott: Tamás József nyugalmazott segédpüspök, Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere és Illés Tibor, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke, aki elmondta: a „Székely Csűr”-ben a régebbi szakmákat mutatják be, amelyeket ki is lehet próbálni. 

A terület külső részén mezőgazdasági eszközök találhatók, bemutatóhely a vályogvetésnek és egy 1936-os bukovinai lovasszekér. A csűrben az asztalos, a fafaragó, a korongozó, a csizmakészítő, a bőrműves, a szűcs szakmákkal lehet ismerkedni, van szövőszék is, amellyel például a szülők viseletet tudnak készíteni táncos gyermekeiknek. A Székely Csűrben szakkörök, továbbképzések is elérhetők lesznek. 

A kétnapos találkozó a  kismányoki művelődési házban kulturális műsorral zárult.

Mint azt annak idején megírtuk, egy évvel ezelőtt a bukovinai székelyek Bukovinából való hazatérésének nyolcvanadik évfordulójára emlékeztek a Völgységben. A jubileum részeként többek között kopjafát avattak a Bonyhádi Székely Emlékparkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában