Tisztelgés

2022.10.16. 17:18

Schilling Roger atyára emlékeztek

A korábbi évekhez hasonlóan idén is emlékmisével és koszorúzással tisztelgett a paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat és a dunakömlődi Szent Imre Plébánia Schilling Roger ciszterci atya előtt születésének évfordulója alkalmából.

Ábrahám-Gazsó Rita

Tisztelgés Roger Schilling emlékművénél

Fotó: Molnár Gyula

Az ünnepség gyertyagyújtással kezdődött az atya sírjánál, a dunakömlődi temetőben, amelyet emlékmise követett a helyi templomban, majd elhelyezték az emlékezés virágait Schilling Roger emlékművénél. 

Az atya 121 évvel ezelőtt, 1901. október 19. született Dunakömlődön, Schilling János néven. Iskoláit Dunakömlődön és Pakson végezte, középiskolába a pécsi ciszterciekhez járt. 1918. augusztus 14-én öltöztették be Zircen a novíciusi ruhába, ekkor kapta a Roger szerzetesi nevet. 1925. június 24-én tett örökfogadalmat, július 5-én szentelték pappá.

Addigra egyetemi és hittudományi tanulmányait is befejezte, és latin-német szakos tanári oklevelet is szerzett. Először Egerben tanított, majd Budán. Közben tudományos tevékenységet is folytatott, elsősorban a magyarországi német betelepítések történetével, kiemelten szülőfaluja történetével foglalkozott.

Miután 1948-ban államosították az egyházi iskolákat, Schilling Roger az Ulászló utcai Szentlélek kápolna lelkésze lett. 1951-ben papi működési lehetőségeit is megvonták. Érdeklődött a csillagászat és a lélektan iránt is, utolsó éveiben ezekkel foglalkozott. 1962. március 26-án hunyt el. Március 30-án holttestét felravatalozták a Farkasréti temetőben, beszentelték, és Dunakömlődre szállították, ahol 31-én nagy tömeg kísérte utolsó földi útjára.

Hite, tanítói, kutatói munkássága máig példa értékű. Emlékét sokféle módon is őrzik: az 1991-és megalakulásakor a nevét vette fel a Pro Urbe, Pro Cultura Minoritatum Hungariae és az Arany Rozmaring díjakkal kitüntetett Roger Schilling Zenekar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában