Zene Világnapja

2022.10.03. 14:00

Színre léptek a muzikális garaysta diákok

Egy óra belőlünk címmel diákhangversennyel emlékezett a Zene Világnapjára a Szekszárdi Garay János Gimnázium. A rendezvényt a múlt hét végén tartotta az intézmény.

Szeri Árpád

Muzikális garaysták

Fotó: Mártonfai Dénes

A dísztermet megtöltő közönség a 2022/2023-as tanév nyitó előadásán az intézmény hangszeren tanuló és éneklő növendékeinek színvonalas előadását hallgatta meg. A sort a 10. A osztályos Bajusz Panna és a 10. D osztályos Ninaj Gentiana nyitotta meg. A zongora kettős Edvard Grieg norvég zeneszerző és zongoraművész Peer Gynt című operájának Reggeli hangulat című részletét adta elő. A duót Erősné Máté Éva készítette fel.   

Ezt követően klarinétművek szólaltak meg. A 9. D osztályos Báter Alíz Kodály Zoltán Este a tábortűznél című művét játszotta el. Charles Dancla romantikus szerző Románc című művét osztálytársa, Sziegl András tolmácsolásában hallgatta meg a publikum. Felkészítő tanáruk Kolozsvári-Kiss Kata Diána volt. 

Szeptember 30-a Benedek Elek születésnapja, egyúttal a magyar népmese napja. Az íróra emlékezve A só című meséjét a 11. C osztályos Kövesdi Marcell hiteles előadásában ismerték meg a résztvevők. A citerások bogyiszlói népdalokat hoztak. Az együttesben a 10. D osztályos Katz Hajnalka és a 11. D osztályos Vass Odett, valamint a 8. osztályos Vass Martin játszik. A trió a Bogár István emlékére szervezett minősítéssel egybekötött megyei népdaléneklési és népi hangszeres versenyen arany minősítést szerzett. A csoport művészeti vezetője Szabó József, Medinán élő népzenész.

A német nemzetiségi kamarakórus a helikoni versenyműsorból adott válogatást. Harmonikán Pecze István kísért. A kórust Naszladi Judit tanár vezeti. A fuvola trió Andersen: Scherzino című művét játszotta. A könnyed és vidám hangulatú darabot a 9. D osztályos Földesi Lilien, a 10. D osztályos Katz Hajnalka és a 12. D osztályos Szőr Eszter élményszerűen adta elő. Zongorán Lozsányi Tamás kísért. A kamaracsoport felkészítő tanára Töttős-Erős Edina volt. 

A 9. D osztályos Nagy Sára Flóra Dimitrij Sosztakovics Románc című alkotásával mutatkozott be. Zongorán Laki János kísérte. Az előadó a IV. Tolna Megyei Vonós Versenyen arany minősítést szerzett. Sára felkészítő tanára Authné Fuchs Márta.

Ezután zongoramuzsika következett. Elsőként a 9. B osztályos Friedmanszky Lilien és a 9. E osztályos Krizsán Barbara négykezes előadásában csendült fel Beethoven Esz-dúr kardtánca. Felkészítő tanáruk Erősné Máté Éva. Az Álmom története című, lírai Nekada művet a 11. B osztályos Balás Csilla Tekla adta elő. Felkészítő tanára Főglein Klára. A rézfúvós hangszerek közül a trombita mellett sokan kedvelik a lágy és árnyalt hangzású vadászkürtöt. Szóló és zenekari hangszerként is alkalmazzák. A 11. A osztályos Görcsös Ákos Robert Clérisse L’ Absent című művét játszotta, Lozsányi Tamás zongora kíséretével. A tanulót Kolozsvári Gábor készítette fel. 

A hangversenyt gitárduó zárta. A 10. B. osztályos Régi Emese tanárával, Tóth Mónikával együtt mutatkozott be. Előadásukban Akis Filios görög származású, kortárs szerző hét évvel ezelőtt született alkotása, a Gengszterkölykök című opusz hangzott el. A jellegzetes hangzású és különleges technikával megszólaltatott darabban mindenki jól érezte a napjainkra is utaló jellemzőket. A hangversenyen a 11. C osztályos Lovasi Noémi és a 12. A osztályos Főglein Liza Kató konferált. Az ünnepi eseményre invitáló meghívót a 11. C osztályos Haskó Vanilla rajzolta.

A Garay János Gimnáziumban múlt hét pénteken a Zene Világnapja alkalmából délután négy órától a hagyományos Egy óra belőlünk diákhangverseny szórakoztatta a közönséget az intézmény dísztermében. Ugyancsak aznap délután négy órakor kezdődött a szintén régi múltra visszatekintő Kutatók Éjszakája. Ez alkalommal a természettudomány kapott központi szerepet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában