Szekszárd költője

2022.11.26. 09:30

A 139 éve született Babits Mihályra emlékeztek a szülőházánál

Méltón emlékeztek meg városi szinten Babits Mihályról születésének 139. évfordulója alkalmából péntek délelőtt egykori szülőházában, amely ma a Wosinsky Mór Megyei Múzeum gondozásában emlékházként működik.

Farkas Eszter

A Babits Mihály Kulturális Központ képviseletében Berlinger Attila és Gödrei Zoltán koszorúzott (A szerző felvétele)

Ódor János Gábor, a megyei múzeum igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, majd Lovas Csilla irodalomtörténész, főmuzeológus idézte meg Babits alakját, a költő 1939-ben írt esszéjét mondta el. Ebből idézünk az alábbiakban:

„Életem egy kis vidéki városban kezdődött, a múlt század nyolcvanas éveinek elején; olyan ez, mintha regényben olvasnám. Olyan, mint egy távoli idill, amit úgy találtak ki, hogy valószínű legyen, és mégis idegenebb a valóságtól, mint a Csöndes-óceán valamely félreeső szigete Londontól vagy Budapesttől. Anyám aznap, amelynek estéjén megszülettem, mustos tököt evett, ezt nagyon megkívánta, s utána hosszú levelet írt a barátnőjének. 
Meg kell vallanom, hogy este születtem, nem pedig hajnalra, mint ahogy egy fiatalkori versemben írtam, lelkiismeretlenül, tisztán a rím és mérték kedvéért. A költők hazudnak, legalább régebben azt tartották róluk, s én azokban a boldog fiatal időkben voltam annyira költő, hogy egy jó rímért vagy szép lejtésű sorért nyugodtan föl tudtam áldozni a kicsinyes igazságot. 
Ezt a képességemet azóta elvesztettem, gyáván és tehetetlenül ragaszkodom minden jelentéktelenséghez, ami véletlenül igaz. A mustos tök és a barátnőhöz írt levél is szóról szóra igaz. 
A levél olyan gyönyörű lett, hogy anyám azonnal föl is olvasta apámnak, s később szentül meg volt győződve, hogy költői pályámat ennek a levélnek kell tulajdonítani. Akinek a születése előtt pár órával az édesanyja ilyen levelet fogalmaz, abból nyilván csak költő lehet.’’ 

Koszorúzók a Babits Emlékház udvarán, a költő szobránál (Fotó: Retkes Tamás)

A költő születésének napján, minden év november 26-án megkoszorúzzák az emlékház kertjében található szobrot, Farkas Pál alkotását. A péntek délelőtti megemlékezésen koszorút helyezett el Botos Ilona, a Babits Mihály Általános Iskola igazgatója, Liebhauser János, a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár igazgatója, Berlinger Attila, a Babits Mihály Kulturális Központ igazgatója, dr. Várady Zoltán a Tolna Megyei Levéltár igazgatója munkatársaival, valamint Ódor János Gábor és Lovas Csilla is.

További képek a megemlékezésről a megyei múzeum honlapján, ide kattintva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában