Dargay-kiállítás

2022.11.21. 19:17

A hazai kinetikus-kibernetikus művészet atyja volt

Dargay Lajos szobrászművész, a magyarországi kinetikus-kibernetikus művészet atyja előtt tiszteleg egy kiállítással a Pécsi Tudományegyetem szekszárdi kara.

G. R.

Dargay Lajos munkássága előtt tiszteleg a PTE szekszárdi karán nyílt kiállítás (Fotó: Mártonfai D.)

Fotó: Denes Martonfai

A 80 éve született Dargay Lajos szobrászművész, a magyarországi kinetikus-kibernetikus művészet atyja előtt tiszteleg a Fény/Ritmus/Változás – Dargay reflexiók című kiállítással a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara (PTE KPVK). A tárlatot hétfőn délután nyitotta meg Hangyel Orsolya művészettörténész, majd dr. Szécsi Gábor a PTE KPVK dékánja köszöntötte az érdeklődőket, méltatva Dargay munkásságát. A megnyitón egy Dargayról szóló előadást is megtekinthettek, meghallgathattak az érdeklődők, a művészről és művészetének fontosságáról Hangyel Orsolya beszélt.

A kinetikus-kibernetikus stílusban alkotó, Nicolas Schöffer-tanítvány, Dargay Lajos műveit szakmai-műszaki alaposság, pontos kivitelezés jellemzi. A mozgásra, fényre, tiszta konstrukciókra épülő kompozícióinak legfontosabb jellemzője a megszerkesztett rend és a művek virtuális terének kiterjesztése – olvasható a kiállítás ajánlójában. A szekszárdi kar galériájában december 3-ig megtekinthető tárlaton az egyetem környezetkultúra szakos hallgatóinak a munkái, valamint egy kollektív tér-installáció is látható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában