Szatíra a forradalomról

2022.11.02. 17:00

Az első '56-os klasszikus, amin lehet nevetni

TEOL

A film középpontjában álló család élete teljesen felborul az 1956-os forradalom viharos napjaiban, még úgy is, hogy távol maradnak az eseményektől. A hétköznapok kizökkennek a megszokott kerékvágásukból, a szülők pedig kivetkőznek önmagukból: a papa (Garas Dezső) szokatlanul merész lesz, megpofoz valakit, majd pizsamában szteppel, és levelet fogalmaz Hruscsovnak, a nagymama pedig átlőtt kenyérrel tér haza. Az Anya (Hernádi Judit) el akar szökni szeretőjével, ám végül hazatér, mert leszakad a bőrönd füle. A gyerekek, miközben megfigyelői a felnőttek szokatlan viselkedésének, saját problémáikkal vannak elfoglalva. Tomi (Tóth Marcell) egy anatómiai könyv ábrája alapján méregeti legfontosabb testrészét, a nyolcéves, őszinte Annamari (Kárász Eszter) pedig kétségbeejtő helyzetekbe hozza a szülőket, így szembesítve őket önmaguk hazugságaival és gyávaságával. Csak a meggyőződéses kommunista Nagymama (Törőcsik Mari) őrzi meg rezignáltságát.

Az 1986-ban bemutatott Szamárköhögés forgatókönyve Gárdos Péter és Osvát András saját, valamint a baráti társaságuk gyerekkori emlékei alapján készült. Ez volt az első ’56-os, mára klasszikussá vált film, amelyen nevetni lehetett. Gárdos Péter rendezése nem a forradalom hőseiről készült, hanem azokról az esetlen, félős kispolgárokról, akik a lakásukban begubózva, a rádióra tapadva élték át a forradalom napjait kesernyés humorral.

Szamárköhögés – Duna World szerda, 22.35

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában