Régész és régészet

2022.11.09. 10:20

Hatvanadik születésnapra készült el a könyv

Könyvbemutató volt kedden délután Szekszárdon a Wosinsky Mór Megyei Múzeumban. Egy régész házaspár férfi tagjának hatvanadik születésnapjára készült könyv bemutatója. A kötet több évvel az ünnep után készült el, de a régészeknek az a néhány év már szinte alig számít.

Szepesi László

Gere László könyvbemutató, Gere László könyve (A szerző fotója)

Gere László Zentán született, Jugoszláviában járt általános és középiskolába, vegyésztechnikus lett, de igazán a régészet és Magyarország érdekelte. Több év után sikerült átkerülnie ide, és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen lett népvárdorláskor és középkor szakos régész. És itt ismerte meg feleségét, Vizi Mártát, aki ma a megyei múzeum főmuzeológusa. Az egyetemen később doktorált, PHD fokozatot is szerzett, közben kutatott várakat, kastélyokat, régi házakat.

Ott volt Ozorán, a vár feltárásán, a szigligeti vár kapitányaként igazzá, széppé tették a régi romokat. Dolgozott a városlődi karthauzi kolostor műemléki-régészeti kutatásán, Simontornyán, Dunaföldváron, Szigetváron, Pakson, Pécsett, Gyulán, Grábócon és még hosszan lehetne sorolni az évtizedek történéseit. Az pedig, hogy nem csak nagyszerű régész, hanem kiváló munkatárs is, bizonyítja, hogy a szép kivitelű, több száz oldalas kötetet születésnapjára készítették a kollégái jórészt közös kutatásaikat bemutató tanulmányokból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában