Tv-ajánló

2022.11.07. 13:30

Középkori pszichokrimi hétfő délutánra

Címkék#tv-ajánló

A történet középpontjában egy különös fiatalember áll, a 18. század Párizsában egy halpiacon született Jean-Baptiste Grenouille (Ben Whishaw), aki már fiatalon nagyon különbözött kortársaitól.

G. R.

Ben Whishaw (Fotó: Shutterstock)

Háromévesen sem mászni, sem beszélni nem tudott, ezenfelül bámulatos tehetsége a szagok érzékeléséhez és saját testszagának megmagyarázhatatlan hiánya tette teljesen kívülállóvá a társadalomból. Felnőttként jut el Párizsba, ahol véletlenül megöl egy lányt, akinek illata teljesen magával ragadja. Megszállottan próbálja megalkotni a mennyei illatot, melyet emlékeiben őriz, de ez további ember­életekbe kerül. 

A mocskos, középkori nyomorból a világ legjobb parfüm­készítőjévé váló Jean-­Baptiste Grenouille felemelkedését és bukását megörökítő film Patrick Süskind zseniális regényéből készült A lé meg a Lolával befutott Tom Tykwert rendezésében. Különlegessége, hogy több neves rendező, így például Stanley Kubrick vagy Martin Scorsese is visszalépett a megrendezésétől azzal az indokkal, hogy a regény megfilmesíthetetlen. 

Tom Tykwernek azonban sikerült áthágnia a filmes alapigazságot, miszerint jó könyvből nem lehet jó filmet forgatni. Olyannyira közönségsiker lett a mozi, hogy bevétele már azelőtt elérte a százmillió dollárt, hogy az Amerikai Egyesült Államokban bemutatták volna.  

Parfüm, HBO3, hétfő, 16.05
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában