Kiállítás

2022.11.04. 17:20

Különleges busz parkolt le Pakson

Péntek reggeltől két napon át Pakson látogatható a Petőfi Sándor emlékévre létrehozott mozgó vándorkiállítás, amely az első napon különböző iskoláscsoportokat várt, szombattól pedig már a nagyközönség is felkeresheti.

Gazsó Rita

Fotó: Molnár Gyula

A múzeumbusz a kora délelőtti órákban a Paksi Városi Múzeum melletti parkolóban három általános iskola, a Bezerédj István, a Balogh Antal és a Gazdag Erzsi iskola diákjait fogadta, akik lelkesen ismerkedtek az interaktív anyaggal. Ezután helyszínt váltott, és a kora délutáni órákban a Csengey Dénes Kulturális Központ parkolójában még két általános iskola, a Deák Ferenc és a Rákóczi Ferenc suli tanulói kereshették fel. A diákcsoportok fél óránként váltották egymást.

A kiállítás újszerű, az iskolások számára is izgalmas módon mutatja be a költő pályáját. A buszra fellépve például egy mágneses fallal találkozhatunk, amelyre úgy kell elhelyezni Petőfi Az alföld című versének sorait, hogy azok illeszkedjenek egymáshoz, és a végén maga a tájegység is létrejöjjön. A gyerekek kipróbálhatnak minden játékot, eszközt, a busz hátsó részében például egy okos készüléken Petőfi relikviáiból készíthettek egyedi kollázst. A múzeumpedagógusoktól olyan kevésbé ismert részleteket is meghallgathattak, mint Petőfi Sándor és Szendrey Júlia megismerkedésének körülményei, vagy Arany Jánossal való találkozásaik száma.

A Petőfi Irodalmi Múzeum új, a Petőfi Sándor-emlékév alkalmából életre hívott vándorkiállítása szeptember 1-jén indult útjára. Az utazó kiállítás kiemelt célja, hogy Petőfi Sándor életművét és életútját új megközelítésben mutassa be, valamint minél szélesebb körben elérhető élményt nyújtson az érdeklődők számára Magyarország egész területén, valamint határainkon túl. A látogatók nyomon követhetik Petőfi Sándor életének fontosabb fordulópontjait, kapcsolatait, ismerkedhetnek szerelmi és forradalmi költészetével. A Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából útjára indított mozgó múzeumbusz első állomása a költő szülővárosa, Kiskőrös volt, amelyet közel egy éven át több száz település követ. 

Szombat reggel 8 órától 17-ig az egyéni látogatókat, családokat várják Pakson a Petőfi-busz munkatársai a Csengey Dénes Kulturális Központ parkolójában. A kiállítás látogatása mindenki számára ingyenes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában