Hagyományok

2022.11.27. 07:00

Potápi: a lótartás a magyar identitás fontos eleme

Több hivatalos programon is rész vett Erdélyben Potápi Árpád János pénteken. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a bonyhádi-dombóvári térség országgyűlési képviselője elsőként előadást tartott a marosvásárhelyi lovasfórumon.

Vizin Balázs

Potápi Árpád János szerint a ló szeretete hozzátartozik a magyar, a székely identitáshoz. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára erről a Harmadik Székelyföldi Lovasfórumon beszélt pénteken a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. 

Potápi Árpád János.

A lovasfórum az Erdélyi Lovas Programot zárta, amelynek keretében a Nemzetpolitikai Államtitkárság az év folyamán közel 220 millió forinttal támogatott 80 erdélyi lovas egyesületet. Támogatásban részesültek lovasterápiával, lovassporttal, lovas hagyományőrzéssel, fogatsporttal foglalkozó egyesületek egyaránt. 

Felszólalásában Potápi Árpád János elmondta: a lovas program nemcsak a lótartásról szól, hanem hozzájárul az identitás megőrzéséhez és megerősítéséhez, ezért olyanokat is megszólít, akik lehet, hogy nem foglalkoztak a lovakkal, akinek a sport sem fontos, de látják, hogy ez a magyar identitás fontos eleme. 

Az államtitkár az esemény után a közmédiának adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy bármilyen nehéz idők jönnek, a lovasprogramot tovább kell vinni. Azt is hozzátette, hogy nemcsak anyagi támogatással, hanem a lovas társadalom összefogásával, a tapasztalatok megosztásával is sokat lehet segíteni. 

Makkai Péter, a romániai Munkaügyi Minisztérium államtitkára arra figyelmeztetett, hogy „akkor tudunk igazán lovasnemzet lenni, ha az elesettek sem esnek ki a szekérből”. Mint részletezte: az erdélyi lovasterápiás egyesületek szakmai támogatásával sikerült a Romániában elismert szakmák sorába emelni az állatasszisztált terapeuta szakmát. 

Az államtitkár arra biztatta a lovasterápiával foglalkozókat, hogy vegyék fel a kapcsolatot a magyarországi szervezetekkel, és hozzák be Erdélybe az általuk megszerzett tapasztalatot, mert itt is sokan vannak, akiket lovasterápiával lehet teljes értékű élethez juttatni.

Kolozsvári Tibor Hargita megyei önkormányzati képviselő, a lovasprogram erdélyi megbízottja a közmédiának elmondta: Székelyföldön reneszánszát élik a lovas tevékenységek. Csak Hargita megyében mintegy 850 gyermek lovagol rendszeresen, hetente egy-két alkalommal. Erdély-szerte kétezerre tehető a rendszeresen lovagló gyermekek száma, a lovasmozgalmak pedig több mint tízezer embert mozgatnak meg. 

Mint azt megírtuk, Potápi Árpád János magyar állami támogatással felépítendő új óvoda alapkövét tette le péntek délután Tusnádfürdőn. Erről ide kattintva olvashat részletesebben!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában