222. évforduló

2022.12.01. 17:08

Bonyhádon emlékeztek meg a Perczel fiúk tanítójáról

A bonyhádi művelődési központ névadójáról, Vörösmarty Mihályról emlékeztek meg immár negyedik alkalommal december elsején, csütörtökön.

Farkas Eszter

222 éve született Vörösmarty Mihály költő, író

Fotó: Farkas Eszter

A rendezvényt a magyar költő, író születésnapjának 222. évfordulóján tartották. Az emléknapot koszorúzással nyitották meg a művelődési központ előtti téren található Vörösmarty-mellszobornál, ahol Kurucz Ádám Konrád Latinovits-díjas versmondó szavalta el a Szózatot a nagy költő tiszteletére. A megemlékezést követően szavalóversennyel folytatták az emléknapot, melyen huszonhét tanuló vett részt Tolna megye különböző iskoláiból.

Két korcsoport indult a versenyen, azonban mind az első korcsoport (általános iskolások) résztvevői, mind  a második korcsoport (középiskolások) szavalói egy szabadon választott Vörösmarty és Petőfi verssel készültek a megmérettetésre.

– Intézményünk névadója mellett Petőfi Sándorról is megemlékeztünk, így a kötelező Vörösmarty vers mellett idén, a Petőfi-emlékévhez csatlakozva egy Petőfi verset is szavaltak versenyzőink  – tájékoztatta lapunkat Lukács József, a művelődési központ munkatársa, a program szervezője.

Idén is háromtagú zsűri értékelte a versenyzőket: Kurucz Ádám Konrád Latinovits-díjas versmondó, Gálosné Barabás Aranka nyugdíjas pedagógus és Lipták Péter színész. Az első korcsoportban induló Radó Bertalan, a Szekszárdi Baka István Általános Iskola tanulója lett első helyezett Vörösmarty Mihály Ábránd és Petőfi Sándor Szülőföldem című versével. A második korcsoport első helyezettje idén is Főglein Liza Kató, a Garay János Gimnázium diákja lett, aki Vörösmarty Mihály A színház nemtője és Petőfi Sándor A hegyek között című költeményét adta elő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában