Gálaműsor

2022.12.10. 10:55

Két év szünet után újra összegyűltek a szekszárdi német nemzetiségiek

Két év kihagyás után idén ismét megrendezhették a megyeszékhely német nemzetiségű lakóinak gálaműsorát, amelynek ebben az évben is a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvényterme adott otthont.

Ábrahám-Gazsó Rita

Német nemzetiségi gálaműsor

Fotó: Mártonfai Dénes

A remek hangulatú, szép számú közönséget vonzó programon fellépett egyebek mellett az Alisca Brass Band, az ifjúsági fúvószenekar, a Mondschein Kórus, valamint a Wunderland Óvoda csoportja és a Dienes Valéria, a Babits Mihály és a Baka István Általános Iskola német nyelven tanulóinak csoportjai.

Mint ismert, a Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat és a helyi német nemzetiségi egyesület a kisebbségek napjának bevezetése óta, vagyis a kilencvenes évektől hagyományosan minden évben decemberben megrendezi a a megyeszékhelyen a német nemzetiségi gálaműsort, amelyen a város intézményeinek nemzetiségi német nyelvet tanuló diákjai, valamint a gyermek és felnőtt hagyományőrző csoportok, kórusok és fúvószenekarok lépnek fel. A program célja a hagyományápolás, identitásmegőrzés mellett, hogy bemutassa, hol tartanak a német nemzetiséghez tartozó csoportok, milyen produkcióik vannak.

A rendezvényen 2009 óta hagyományosan átadják az "Ungarn-Deutscher Nachwuchs" elnevezésű díjat is, amely minden évben az az általános iskolás diák kap meg, aki az adott évben a legtöbbet tette a német kultúra és hagyományok ápolásáért. A díj egy kitüntető oklevéllel és pénzjutalommal is jár. A díjat idén Ganczer Nóra, a Dienes Valéria iskola nyolcadikos tanulója vehette át a versenyeredményeiért, hagyományápoló munkájáért. 

Töttős Gábor szervező, a Szekszárdi Német nemzetiségi Egyesület elnöke elmondta, örülnek, hogy idén végre ismét megszervezhették a nagymúltú programot, és köszönik a Babits Mihály Kulturális Központnak, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben is biztosította a helyszínt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában