Szívmelengető élmény

2022.12.05. 20:13

Mesés mézesek művészei

Hosszú évek óta dekorálja fel mézeskalácsból készült alkotásaikkal karácsony előtt a művelődési házat egy helyi hölgyekből álló csoport Tamásiban. Idén is elkészült a dekoráció: ezúttal a művelődési központ és a helyi civil ház ablakait díszítik a gyönyörű alkotások.

Gazsó Rita

Forrás: Tamási Művelődési Központ

Több éve, még 2011-ben alakult meg Tamásiban az a mézeskalácsos csoport, melynek tagjai a karácsony közeledtével, évről-évre gyönyörű alkotásokkal lepik meg a városban élőket.  Az első esztendőben egy betlehemet készítettek, máskor a művelődési ház karácsonyfáját "öltöztették" fel, több alkalommal mézeskalács templomot is alkottak. Előfordult, hogy forgó talpazaton álló karácsonyfát, többszintes, kivilágított mézeskalács várost készítettek. Utóbbinak különösen nagy sikere volt a helyiek körében – mesélte az évről-évre visszatérő kedves szokásról Haás Mária szervező, a művelődési központ munkatársa, akitől megtudtuk, nyugdíjba vonult kolléganőjétől úgy örökölte meg a feladatot.

Mint mondta, nem csak a dekoráció formája, de a mézeskalácsot készítők száma is folyamatosan változott az évek során. A mostani függelékeken 12-en szorgoskodtak, de volt olyan év, amikor a 29-et is elérte a mézeskalácskészítők száma. A covid-korlátozások idején, két éve elmaradt a hagyományos mézeskalács készítés, idén pedig annyi változott, hogy a csoportnak háttértámogatást nyújtó Tamási Művelődési Központ energiatakarékosság miatt a téli hónapokra bezárta kapuit, és áthelyezte tevékenységét a városközpontból a Zöld Pont és Civil Házba. 

A mézeskalácsos csoport viszont nem szerette volna most sem megfosztani a városlakókat a csodás látványtól, ezért az elkészített alkotásokat a két intézményegység ablakaiba, a művelődési ház bejárati ajtajára, valamint a civil ház nagytermét díszítő fenyőágakra helyezték el, hogy minden járókelő gyönyörködhessen bennük advent időszakában.

Akik meg is teszik ezt. Haás Mária szerint többször tapasztalják, hogy helyi családok, de sokszor gyerekcsoportok is megállnak és nézegetik a kivilágított, feldíszített, csodaszép ablakokat. Mint megtudtuk, tamási lakói a szívmelengető élményt idén Bojdán Mariann, Bognár Krisztina, Fenyő Gyuláné, Fenyőné Makai Katalin, Göttlingerné Pintér Judit, Hegyiné Buczkó Erika, Iván Gáborné, Izsákné dr. Csordás Anita, Makainé Kátai Katalin, Némethné Rab Szilvia, Rozenbergerné Dobos Brigitta, Stircz Józsefné munkájának köszönhetik, akik elkészítették a míves mézeseket, hozzájárulva ezzel az ünnepi hangulathoz, a karácsonyt megelőző felkészüléshez.

Forrás: Tamási Művelődési Központ

A mézeskalács csoport alapítója, a készülődés motorja a kezdetektől Fenyő Gyuláné, aki elmondta, a mézeskalács függelékek és építmények ötletét egy korábbi gasztronómiai rendezvényről, Milotáról merítette, ahol mézeskalácsból embernagyságú betlehemet, templomot készítettek. Hamarosan talált egy kiváló, nagyanyáink korabeli receptet, amely, mint mondja egyszerű, finom és nem is drága, nem kell hozzá túl sok méz sem. Ezekből készítik azóta a különböző mézeskalács kompozíciókat, amelyhez az alapanyagot a művelődési központ biztosítja.

Fenyő Gyuláné a receptet is elárulta, hátha az olvasók között szintén kedvet kapna valaki mézest készíteni. Mint megtudtuk, 76 dekagramm liszt, 34 dekagramm porcukor, öt dekagramm vaj vagy margarin, négy evőkanál méz, négy egész tojás, egy mokkáskanál fahéj, tíz szem őrölt szegfűszeg, egy csomag vaníliáscukor, valamint egy evőkanál szódabikarbóna adja a mézes alapját. A lisztet elmorzsoljuk a zsiradékkal, utána hozzáadjuk a többi alapanyagot, összegyúrjuk kézzel, de lehet robotgéppel is. 

A cukrász végzettségű hölgy szerint érdemes picit pihentetni, a sütés előtti este összegyúrni. Arra érdemes vigyázni, hogy ne tegyük a tepsiben túl közel egymáshoz a darabokat, mert összeragadhatnak. A sütőben 170 fokon 10-15 perc alatt el is készülnek a sütemények. A szakember szerint meg van a technika arra, hogy szép fényes legyen a mézes: ha kisült, lekenhetjük zselatinból készített aszpikkal, de a legegyszerűbb tojássárgájával átkenni, amint kivesszük a sütőből.

A díszítéshez és a fehér mázhoz egy tojás fehérjét 16 dekagramm porcukorral keverjünk el. Fenyő Gyuláné szerint ha igazán jó habot szeretnénk, érdemes kétszer átszitálni a cukrot, amibe tegyünk egy mokkáskanál ecetet, és ha még stabilabb mázt szeretnénk, egy kis étkezési keményítőt is. A díszítéshez töltsük egy kisebb nylon zacskóba, amelyen pici lukat kell vágni. Ha a teljes mézest be szeretnénk kenni, a mázat langyos vízzel kell cseppenként felhígítani. 

A tamásiak közül, aki többet szeretne tudni a karácsonyi édesség készítéséről, további titkokat is elleshet Fenyő Gyulánétól a helyi rádió kézművesfoglalkozásán december 23-án.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában