Adventi koncert

2022.12.23. 17:30

Szép perceket ajándékoztak a közönségnek a tücskök

Idén az advent szerényebb volt fényekben a korábban megszokottnál, hisz napjainkban némi nehézséget okoz az energiahiány és az infláció, viszont kulturális programokban felülmúlta az előző adventeket. Csütörtök este pedig Szekszárdon az eljövetel, a Megváltót váró hetek műsoraira mintegy feltette a koronát a Tücsök Zenés Színpad Egyesület karácsonyi koncertje.

Szepesi László

A Tücsök Zenés Színpad karácsony előtti műsorával szebbé, meghittebbé tette az adventi időszakot. (Fotó: M. K.)

A nagy múltú csapat – hiszen Béresné Kollár Éva vezetésével majd harminc éve kezdte az éneklést a Tücsök Zenés Színpad – karácsony előtti műsorával szebbé, meghittebbé tette ezeket a napokat. Mivel tavaly a járvány miatt elmaradt hangversenyük, idén talán még lelkesebben készültek erre a szereplésre. Nem csak a csapat itthoni tagjai vettek ebben részt, hanem a régiek is, akik felnőttek, elköltöztek, az ország és a világ más tájain dolgoznak, ők is többen visszajöttek.

A Babits kulturális központ rendezvénytermében a több száz néző előtt Gyurkovics János, a város alpolgármestere mondott köszöntőt. Beszélt arról, hogy az állandóság az egyik jellemzője ennek a műsornak. Mert amellett, hogy a tehetséges fiatalok szereplésükkel vonzzák a közönséget, az adventnek is biztos pontja a Tücskök koncertje. Bár – folytatta – a világ a feje tetejére állt az elmúlt években, a fiataloknak ez a műsora azt sugallja, minden rendben van. Mert bő negyedszázada, évente félszáz alkalommal, mindig szép perceket ajándékoznak a közönségnek. Ezalatt az idő alatt generációk nőttek fel, s ma már sok előadó, színész van, aki itt kezdte, itt tartott először mikrofont a kezében. Nem csak énekeltek, hanem a színpadi munkát is megtanulták, s hogy ezt jól tették, azt bizonyítja számtalan hazai és külföldi elismerés.

A köszöntőt követően még egy feladata volt az alpolgármesternek. Átadni egy díjat. Olyant, amilyent azok kaphatnak, akik évtizedek óta dolgoznak, szerepelnek együttesek tagjaiként. A Tücskök gyerekként kezdik, s felnőttként pedig már nem ebben a csapatban szerepelnek. Ezért különleges eset a zenés színpad életében, most először történt meg, hogy egyik tagjuk, aki húsz éve hat évesen kezdte, s néha-néha most is visszatér, megkapta a Szekszárd városért, a művészet erejével kitüntetést. Ezt a koncerten a Színművészeti Egyetem hallgatója, Juhász Bence - aki ma Pesten, a Vígszínházban, Geréb szerepét játssza a Pál utcai fiúkban - vehette át.

A koncert, rendhagyó módon, idén nem énekekkel, hanem egy pódiumműsorral kezdődött. Charles Dickens Karácsonyi ének című kis tanmeséjét dramatizálva adták elő a fiatalok, a mesélést meg-meg szakítva táncokkal, dalokkal. Bemutatták a zsugori, kapzsi Scrooge úr karácsony éjszakáját, mikor szellemek idézték fel a régi karácsonyait. Azt, amikor ő szenvedett, majd amikor közönyössé válva ő okozott bánatot másoknak. S a mese végén a hidegszívű, magányos pénzember ismét jó lesz, örömet szerez másoknak.

A szünet után, a műsor második része nem karácsonyi dalokkal kezdődött, mint az szokás volt a korábbi évek adventi koncertjein, hanem azokkal az énekekkel, amelyekkel elmúlt hónapok nemzetközi, országos vagy régiós versenyein sikereket értek el a színpad tagjai, amelyekkel dobogós helyre kerültek, aranyérmeket hoztak. Olyanokkal, amelyekből érződött az együttérzés, a szeretet.

Ekkor tizenöten, köztük a régiek is szerepeltek, akik ma már dolgoznak, egyetemen tanulnak. Volt, aki Angliából érkezett a koncertre. Szép színészi produkció is volt a Vörös malomból Mima dala, vagy a Funny Girlből a Majdnem komplett sztár, a Nyomorultakból a Házmester dala vagy a Hairspray - Good Morning Baltimore, a Feeling Good, a Scorpions - Still Loving You, s lehetne még sorolni.

A karácsonyi hangulatot idézte a Szanditól megismert Álom, édes álom, az Óz a csodák csodája betétdala, a Santa Claus, az Andersen meséből a Gyufaárus lány dala, s a finálé, amelyet valamennyien együtt énekeltek, a Játékkészítő című musicalből az Álmodd meg a csodát!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában