TV ajánló

2023.01.08. 19:00

Nem vagy felesleges te sem!

A Fellini nyomában cím nyugtázásakor a jóhiszemű és reménykedő olvasó joggal hiheti, hogy végre egy különleges, érdekes, izgalmas dokumentumfilm pereg majd a televízió képernyőn.

Sz. Á.

Federico Fellini (1920-1993), a filmművészet nagy alakja

Ritka kincs manapság az ilyesmi, kiváltképp, ha egy olyan zseni élete tárulhat elénk, mint amilyen a máig klasszikus alkotásairól ismert, olasz filmrendező volt. Ám a zárójeles, kis betűs műfaji megnevezés mérsékli a lelkesedést: nem dokumentumfilmet, hanem amerikai-olasz kalandfilmet (!) láthatunk ma 23.10 órai kezdettel a Duna televízióban.

Sebaj, nézzük, mit is kínál ez a 2017-ben készült, amúgy jó kritikákat kapott alkotás. A fülszöveg szerint az Ohio állambeli kisvárosi lány, Lucy, imádja a filmeket. Egy nap édesanyja beteg lesz, így Lucy kénytelen munkát vállalni. A lány elmegy Clevelandbe egy állásinterjúra. A városban éppen Fellini fesztivál van, így beül a moziba és megnézi az Országúton című filmet. Olyannyira az alkotás hatása alá kerül, hogy elhatározza, felkeresi Rómában a rendezőt. Élete nagy utazása valósul meg.

Máris elárulhatjuk: Lucy eljut az olasz fővárosba. Sőt, távoli felvételként azt is látjuk, amint egy hamisítatlan, cigarettafüstös római kiskocsmában átszellemülten hallgatja a jellegzetes öltözéket – malaclopó kabátot és széles karimájú kalapot – viselő, gesztikulálva magyarázó mestert. Ez a találkozás természetesen csak az addig visszahúzódó, önállótlan, félénk lány fantáziájának terméke, de rendeltetését betölti. Lucy így talál magára és felnőtt lesz. Az utolsó képsorokban már ismét a moziban ül és az Országúton egyik jelenete pereg. Amikor is a Bolond éppen azzal vigasztalja a sanyarú sorsú, könnyeivel küszködő Gelsominát: – Ezen a világon semmi sem felesleges. Itt vagy például te. Biztos nem vagy felesleges te sem!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában