Karácsonyi ünnepek zárása

2023.01.04. 18:00

Vízkereszt napján lebonthatjuk a karácsonyfát

Január 6-án ünnepeljük vízkeresztet, avagy a háromkirályok, másképpen a napkeleti bölcsek ünnepét, a katolikus egyház egyik legfontosabb ünnepe ez.

M. I.

Kidobott karácsonyfa. Illusztráció

Forrás: MW archív

Fotó: Berán Dániel

Vízkereszt a karácsonyi ünnepek zárónapja, ezután kezdődik a farsangi időszak. Január 6-án a legtöbb katolikus templomban vízszenteléssel egybekötött misét tartanak. Például Bátán a Szent Mihály templomban délután 4 órakor, Bátaszéken és Szekszárdon, a belvárosi templomban este 6 órakor kezdődik a mise.

Vízkereszt ünnepe először a 3. század végén jelent meg keleten, majd a 4. században nyugaton, mindig január 6-án. Ez a nap három jelentést hordoz, a napkeleti bölcsek eljövetelét, Jézus megkereszteltetését, illetve csodatételét a kánai menyegzőn.

A szenteltvíznek gyógyító hatást tulajdonítottak és minden betegségre használták, de hintettek belőle a bölcsőre, a menyasszony koszorújára, a ház ajtajára is. A vízkereszti népszokásokból mára jobbára csak annyi maradt meg, hogy ekkor szedik le a karácsonyfát. Vízkereszt egyben a nagyböjtig tartó farsangi időszak kezdete is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában