Kerámiák

2023.02.28. 20:18

Az agyag is jól megdrágult

Valamikor az 1600-as évek elején már készítettek olyan bordás tálakat a fazekasok, amilyenekkel most foglalkozik Verseghy Ferenc.

W. G.

Verseghy Ferenc bordás tálat készít. A szerző fotója.

A habán kerámiák ismert mestere ugyanolyan gondokkal küszködik, mint a többi kézműves. Drágul az alapanyag, drágul az energia – kétszer is meggondolja, hogy befűtsön-e a műhelyében –, miközben termékeit értékesíteni egyre nehezebben tudja. Mert ki vesz cserépedényt olyankor, amikor ételre és gázszámlára kell a pénz? És ki vesz cserép­edényt, ami drágább, mint tavaly volt? Az árakat a kézművesek is emelni kényszerülnek. Az agyag, minőségétől függően, 50–100 százalékkal, a máz 70 százalékkal lett drágább a háború okozta infláció miatt. 

Verseghy Ferenc bordás tálat készít. A szerző fotója.

– Agyag nélkül, máz nélkül nincs edény – mondja a Mözsön élő fazekas. 

Némi jövedelme származik még abból, hogy nyitott műhelyt tart fenn. Néha kézműves foglalkozásra érkeznek hozzá gyermekcsoportok. Ám a bevétel karcsú a kiadáshoz képest. Mert a villanykemence pörgeti rendesen a villanyórát, miközben 8–10 óra alatt kiégnek benne az új portékák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában