Télűzés

2023.02.28. 08:00

Busókkal búcsúztatták a telet a bélás diákok

A bélás diákok a mohácsiak messze földön híres, hagyományos farsangján, a Busójáráson búcsúztatták a telet. Izgalmas és felszabadító télbúcsúztató ünnepség, ijesztőnek ható maszkok, hatalmas, szőrös bundák, koporsó égetés, kereplők, ágyúdurrogás, busók, jankelek meg alakoskodás Farsangvasárnaptól Húshagyókeddig.

TEOL

Több mint ötvenen indultak Mohácsra a Szekszárdi I. Béla Gimnáziumból diákok, tanárok „farsang farka” napján, hogy végleg elűzzék a telet. Ez a farsangi program hagyományteremtő szándékkal indult a bélások életében, idén 1. alkalommal jártak a busók városában.

Fotó: Facebook/Szekszárdi I. Béla Gimnázium

Englert Antal népi iparművész maszkfaragó műhelyében a maszkfaragás rejtelmein túl sok érdekességgel találkozhattak még a szekszárdi télkergetők. A program része volt egy időszaki kiállítás megtekintése, ahol Csizmazia Ferencné tanárnő vezetésével hallgathattak az érdeklődők a hagyományokról, népszokásokról. Nemes András tanár úr, Taksonyi Péter 10. A osztályos diákunk lencsevégre kapták a feledhetetlen kirándulás élményeit.

Jutott idő a vásári nézelődésre, vásárfia begyűjtésére. Ezt követően a fiatalok főtéren együtt ropták a táncot a busókkal, maskarásokkal.  Sötétedéskor együtt égették el a tél koporsóját, amit a busókkal vegyült örömtánccal zártak. Maradandó élmény volt ez a nap, hiszen a busók zsákjából a cukorka mellől került elő toll, korom, mellyel megvicceltek lányokat, fiúkat, kicsiket, nagyokat egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában