TV-ajánló

2023.02.01. 14:30

Elvesztett illúziók

Jenny (Carey Mulligan) a felnőttkor küszöbén álló ragyogóan okos és csinos diáklány, aki franciául tanul, csellózik és Oxfordba készül, közben a felnőttéletről álmodozik Juliette Greco-lemezt hallgatva hálószobájában.

G. R.

Carey Mulligan, a film főszereplője

Forrás: Shutterstock

Egy nap összetalálkozik a harmincas éveiben járó, pénzes Daviddel (Peter Sars­gaard), és románc alakul ki köztük. A kifinomult férfi olyan életstílussal ismerteti meg Jennyt, amiről addig csak álmodott. Az iskolapadból kiesve egy csapásra csodás koncerteken, menő éttermekben és hétvégi utazásokon találja magát. 

A dán Lone Scherfig által rendezett Egy lányról című film 2009-ben készült, tulajdonképpen egy fejlődéstörténet. Különleges, hiszen ritkán találkozni olyan mozgóképes alkotással, amely az első szerelem reménykeltő beköszöntét, az örökkévalóság hitéből való kínkeserves felocsúdást, s ebből a meghatározó élményből szerzett élettapasztalatot oly tisztán és egyszerűen képes bemutatni, mint ez a film. Kis híján Oscart hozott a forgatókönyvíró Nick Hornbynak és a főszereplő színésznőnek, de hibátlan rendezői teljesítmény is.

A mozi lenyűgöző élmény, olyan, mint az első szerelem: átélése magával ragadó, a vége felirat után emléke ugyan fokozatosan elhalványodik, de garantáltan kitörölhetetlen marad. Ha éppen egy aranyos, de mégis komoly filmet szeretnénk látni, akkor ne is keressünk tovább.

Egy lányról, 20.00, Film4
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában