Kiállítás

2023.02.21. 15:30

Tapolcai művészek mutatkoznak be Nagymányokon

Újabb tárlat nyílt meg a Nagymányoki Közművelődési Központban február 20-án, hétfőn. Az Elképzelt valóság című kiállításon a Tapolcai Városi Képzőművész kör tizenegy művészének alkotásai tekinthetők meg.

Farkas Eszter

A Tapolcai Művészeti Kör alkotói huszonkét képpel mutatkoznak be Nagymányokon (Beküldött fotó)

– Mi a művészet? Minden olyan teremtő szándék, amit emberi törekvés mozgat, egy önkifejező eszköz, mely katartikus élményt nyújt. Dienes Valéria írónő, táncpedagógus, filozófus, aki egyébként Szekszárdon született, így fogalmazza meg: „Határolt lény vagyok és mégis határtalan. Magamból adok, tehát határaim vannak, a végtelenből veszek, tehát nincsenek határaim. Mintha zárkából néznék ki a mindenségre, és mégis ki tudok tágulni a mindenséggé" – mondta köszöntőjében Sütő-Németh Hajnalka, a művészeti kör vezetője.

A Tapolcai Városi Képzőművész kör 2009-ben alakult, Tihanyiné Bálint Zsuzsa alapította.

– Először a művész gondolataiban, elméjében jön létre, fogan meg a kép, aztán elkezdődik az alkotás. Fejlődik, formálódik, alakul a rajz vagy festmény. Órákig, napokig, akár hetekig is eltarthat, mire az ilyen szép alkotások megszületnek. Ez a magzat 9 hónapig tartó fejlődéséhez, majd megszületéséhez hasonlítható és itt kezdődik a mi felelősségünk, nekünk befogadóknak kell a továbbiakban életben tartani a festményt. Pablo Picasso így fogalmazta ezt meg: „A képet az ember nem gondolja el, és nem rögzíti előre, amíg készül, követi a gondolat mozgását. Készen is tovább változik; annak lelkiállapota szerint, aki nézi. A kép él, mint az élőlény, változik a mindennapi élet követelményei szerint." Ez természetes, mert hiszen a kép csak az által él, aki nézi – emelte ki Sütő-Németh Hajnalka.

Tevékenységük kezdetekben csak portrérajzolás volt, mára már jócskán bővült a repertoár. A klasszikus tájkép ábrázolástól a modern témákig minden megtalálható a művészek alkotásai között, nem beszélve a sokszínű technikáról, amelyeket alkalmaznak. Dolgoznak airbrush-sal, olajjal, aquarellel, temperával és akrillal is.

A kiállítók: Horváth Róbert, Horváth Sándorné Éva, Lázár Jánosné Ilona, Nagy Sándor, Székelyné Lájer Erzsébet, Szita Szabolcs, Somogyiné Varga Anikó, Sütő György, Tóthné Bognár Mária, Verebélyi Zoltán és Vetsey Károly.

A kiállításmegnyitón a Nagymányoki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és AMI növendékei, Dávid Sára, Biró Dána és Domokos Panna működtek közre, akiket Herger Éva zenetanár kísért zongorán. A jelenlévőket meglepetés produkcióval lepte meg Verebélyi László, aki egy verset adott elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában