Jeles évforduló

2023.03.13. 14:00

Könyv készült a mányoki focicsapatról, ahonnan elküldték Buzánszky Jenőt

Igazi kuriózumnak számító könyvet mutattak be pénteken este, amely a Nagymányoki Sportegyesület életéről szól egészen az 1926-os megalakulásától kezdve. A különleges feljegyzésekkel és újságcikkekkel tarkított kötetről beszélgetett Steib Gáborné, a könyvtár vezetője Dimb Lászlóval, Dull Zoltánnal, Barabás Andrással és Kovács Kornéllal.

Farkas Eszter

A képen balról jobbra: Steib Gáborné, Dull Zoltán, Dimb László és Barabás András (Beküldött kép)

Dr. Dimb János Jenő egykori bánya- és körorvos, a Nagymányoki Sport Egylet alapító tagjának feljegyzései alapján adták ki azt a könyvet, mely egészen a klub 1926-os alapításáig repíti vissza olvasóit. 

Ahogy az már az előszóból is kiderül, melyet dr. Dimb János Jenő fia, dr. Dimb László írt, a sportnaplóban nemcsak a játékosok teljesítményéről olvashat, aki kezébe veszi az irományt. Mint írja, a „Nagymányoki Sport Egylet mérkőzéseinek története az első bajnoki évtől, 1932-től" című sportnaplót néhai édesapám, dr. Dimb János bánya- és körorvos, a Nagymányoki Sport Egylet alapító tagja, intézője és irányítója, a labdarúgósport lelkes híve írta meg hosszú éveken át – kisebb megszakításoktól eltekintve – mérkőzésről mérkőzésre folyamatosan.

Dr. Dimb László (Beküldött kép)

Sajátkezű leírásainak hitelét a lapokon elhelyezett újságcikkek és közlemények támasztják alá, és az egykori fényképek – melyek túlnyomó részét is ő készítette – teszik még érdekesebbé. A naplóból megismerhető a kis bányászcsapat múltja, keletkezése, a személyi összetétele, annak későbbi változásai, a sportpálya építése, az eredmények, a kudarcok és a nagy lelkesedés a lakosság részéről is.

Dr. Dimb László (Beküldött kép)

– Már abban az időben is eseményszámba mentek a mérkőzések,  fontos volt a futballcsapat sorsa – mondta Dimb László, dr. Dimb János Jenő unokája. – Nagyapám elmondása szerint már az alakulást követő években is rengeteg érdeklődőt vonzottak a vasárnapi futballmeccsek.

Ifjú Dimb László (Beküldött kép)

– A bőrt még 1922 februárjában kezdték rúgni Nagymányokon, de 1932 márciusáig leginkább csak barátságos mérkőzéseken szerepelt a klub – mondta Dull Zoltán gyűjtő. – Ekkor igazoltunk a pécsi alosztályba, és olyan játékos is jött volna hozzánk, mint a későbbi Aranycsapat játékosa, Buzánszky Jenő. Ha akkor Obendorf nem kiabál le a tribünről, hogy „fiam, jöjjön le a pályáról!", és a mányokiak befogadják, akkor talán a dombóvári származású hátvéd nem is kerülhetett volna be minden idők legjobb magyar labdarúgó-válogatottjába...

Dr. Dimb János Jenő (Beküldött kép)

A péntek esti beszélgetést a nagymányoki közművelődési központban Steib Gáborné könyvtárvezető vezette Dimb László, Dull Zoltán, Barabás András egykori játékosok közreműködésével, valamint a beszélgetésbe bekapcsolódott a sportegyesület jelenlegi elnökhelyettese, Kovács Kornél és a könyv szerkesztője is. A rendezvényt a Nagymányoki Glück Auf kórus nyitotta meg Hoffmann-Bede Szilvia harmonika kíséretével és Herger Éva vezénylésével, nosztalgikus hangulatot teremtve régi mányoki focista dalokat adtak elő.

– A beszélgetés során szó esett a csapat múltjáról, jelenéről és jövőjéről is. Az est folyamán köszönetet mondtak dr. Klausz Irén háziorvosnak is, aki az ötletgazdája és a fő támogatója volt a könyvnek. Kísérőprogramként régi fotókat, zászlókat, újságcikkeket és egyéb feljegyzéseket mutattak be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában