Tánckurzus

2023.04.18. 20:06

A Tamburások húzták a talpalávalót

Kedden késő délután rendezték meg Szekszárdon a Garay János Általános Iskolában tartott tánctanfolyam zárókurzusát. A tíz alkalomból álló programot a Bartina Néptánc Közhasznú Egyesület hirdette meg, és Sipos Gergő, a Bartina együttes volt szólótáncosa vezette.

Mauthner Ilona

A zárónap nagyon hangulatosra sikerült, hiszen a medinai Tambura zenekar húzta az amatőr táncosoknak a talpalávalót. A résztvevők szerint minden alkalom ugyanilyen nagyszerű élmény volt.

Fotó: Makovics Kornél

Sipos Gergő elmondta, február 14-én indult a tánckurzus, 23 jelentkezővel. A korosztály nagyon sokszínű volt, hiszen 18 éves kortól egészen a hatvan éven túliakig voltak résztvevők, vagyis minden generáció képviseltette magát. Többségében azonban fiatal szülők voltak közöttük. Mindez azt bizonyítja, hogy nagy igény van a táncos közösségekre. 

– Általában jellemző, hogy a középiskolás évek végével megszűnik a rendszeres mozgás a fiatalok életében, mert mindenki megy a maga útján, tovább tanul vagy dolgozik, később családot alapít. Sokan ekkor döbbennek rá, hogy hiányzik valami az életükből – mondta Sipos Gergő. Matókné Kapás Julianna, a Bartina Néptánc Egyesület elnökségi tagja jelezte, hogy egyre többszülő kereste meg azzal, hogy jó lenne egy tánckurzust indítani. Így jött az ötlet, melynek megvalósításában a feleségem, Sipos-Tóth Vivien is segített. 

– A jelentkezők érezték, hogy nincs semmilyen elvárás feléjük, mindenki azt adta magától, amit tudott. Élvezték a táncórákat, örültek annak amikor megtanultak egy-egy új lépést. Sokszor elmondták, mennyire örülnek, hogy részesei a heti találkozásoknak, a tánc ugyanis kiszakította őket a hétköznapok gondjaiból, közösséget kovácsolt köréjük, és a minden napi feszültséget is levezette. A csoportban volt aki párban jött, volt aki egyedül jelentkezett. Felmerült az is, hogy folytatjuk a tánckurzust, új csoportot ugyan nem tervezünk, de aki csatlakozni szeretne, az megteheti. Ha sok lesz az új jelentkező, akkor elképzelhető, hogy indítunk egy „nullás” kurzust is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában