TV-ajánló

2023.04.01. 17:20

Bonnie és Clyde: kultuszfilm a hatvanas évekből

Két fiatal eszelős ámokfutását követhetjük főműsoridőben a Cinemax csatornán.

G. R.

A címszerepben Faye Dunaway és Warren Beatty (Fotó: FB)

Bonnie Parker és Clyde Barrow története az amerikai gazdasági válság éveiben játszódik. Számtalan rablótámadás után Bonnie és Clyde kettőse öttagú bandává bővül, miután csatlakozik hozzájuk Moss, valamint Clyde börtönből szabadult bátyja és a felesége. Egyre több elkövetett rablásuk ismertté teszi őket, aztán egyik pillanatról a másikra egy gyilkosság miatt minden államban körözött bűnözőkké válnak. Jó ideig szinte hihetetlen módon képesek elmenekülni a legkilátástala­nabb helyzetekből, ám egyszer elpártol tőlük a szerencse... 

Arthur Penn filmje két fiatal eszelős ámokfutásának mindenki által ismert történetét dolgozza fel az Oscar-díjas Warren Beatty és Faye Dunaway főszereplésével. Elkészítéséhez a rendező egyszerre merített ihletet a harmincas évek amerikai gengszter­filmjeiből és a francia új hullámból. Igaz, eleinte fanyalogva fogadta a kritika és a közönség, mára azonban abszolút kultuszdarab lett. A film 1967-es megjelenése óta generációk nőttek fel rajta, de Bonnie és Clyde kultikussá vált figurája ma is ugyanolyan elementáris erővel hat a fiatal, lázadó nemzedékekre, mint egykoron. A mozi igazi mérföldkőnek számított a filmtörténetben, nem csoda, hogy annak idején összesen tíz Oscar-jelölést kapott, amelyből kettőt meg is nyert. 

Bonnie és Clyde - Cinemax, 20.00

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában