Teol.hu videó

2023.04.02. 17:15

Rajzok, mesék tárták fel a bukovinai székelyek világát (VIDEÓ)

Mesemondóknak és rajzosoknak adott otthont a bonyhádi Székely Ház. Márika néni emlékét idézték fel a versenyzők. Ma is él és hat az egyedülálló örökség.

Szeri Árpád

Sebestyén Gyuláné A pletykás asszonyt mesélte el a versenyen

Fotó: Mártonfai Dénes

Fábián Ágostonné, illetve, ahogyan nevezték, Márika néni, a bukovinai származású székely asszony egykor Kakasdon dolgozott óvodai dadusként. Mesemondóként vált országosan ismertté, 1981-ben elnyerte a Népművészet Mestere címet is. Gazdag fantáziával újrateremtett, nemcsak szórakoztató, hanem tanító, nevelő történeteit Sebestyén Ádám gyűjtötte össze és jelentette meg Bukovinai székely népmesék címmel.

Márika néni emlékét idézve zajlott le szombaton Bonyhádon a XXVI. Sebestyén Ádám Országos Bukovinai Székely Mesemondó Verseny. Illés Tibor, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége elnöke a következőkben jelölte meg a rendezvény célkitűzéseit.

– A gyönyörű, páratlanul gazdag bukovinai székely népmesekincsünk széles körben való megismertetése, éltetése, az élő mesemondás gyakorlatának megőrzése, továbbadása a ma élő generációk számára – kezdte a felsorolást. – Emellett bukovinai székely tájnyelvünk, tájszavaink tudatos használatának szorgalmazása. Valamint Sebestyén Ádám áldozatos mesegyűjtő munkásságának, megismertetése, megbecsülése, megemlékezés Fábián Ágostonné, Győrfi Mária halálának harmincadik évfordulójára. Hadd tegyem hozzá, hogy a találkozót ez alkalommal összekapcsoltuk a Bukovinai székely rajz, mese illusztrációs versennyel.

A helyszínen, azaz a bonyhádi Székely Ház Lőrincz Imre dísztermében nyolc település négy korcsoportba osztott harmincöt mesemondója mérkőzött meg egymással. Tíz év alatti gyermekek, tizenévesek és felnőttek egyaránt bizonyították tudásukat. Valamennyien egy legalább három, de legfeljebb nyolc perces, életkori sajátosságaiknak megfelelő mesét, mondát vagy tréfát adtak elő. Kívülről, papír és súgó igénybevétele nélkül és természetesen Márika néni művészeti örökségéből merítve.

A zsűri elnöke egy élő legenda, azaz Kóka Rozália, Magyar Örökség díjas mesemondó, népdal- és népmesegyűjtő, népdalénekes, néprajzkutató, író, a Népművészet Mestere volt. Munkáját Fábán Éva, Szekszárdon született tanár, énekes, mesemondó előadóművész, a Népművészet Mestere, Nyitrai Marianna, bonyhádi születésű néprajzkutató és népdalénekes, a Népművészet Ifjú Mestere  valamint Sebestyén István, Kakasdon élő ének- és mesemondó előadóművész, a Népművészet Mestere  segítette.

Külön színfoltot jelentett, hogy eljött a művészeti seregszemlére Benedek Anikó, „a nagy mesemondó”, Benedek Elek leszármazottja. A Pécsről érkezett vendég természetesen mesemondással járult hozzá a rendezvény sikeréhez.

A harminckét rajzosnál Lőrincz Etel, Majoson élő textiltervező iparművész, vizuális és környezetkultúra szakos tanár, a Népművészet Mestere bírálta el az alkotásokat. Ebben a kategóriában az eméklapokat és a díjakat a Bajáról érkezett, 91. életévében járó Lőrincz Gergely festőművész adta át.

– Elmondhatom, hogy rendezvényünk elérte célját és a jövőre nézve is bizakodóak lehetünk – adott össszegzést Illés Tibor. – Magasra tettük a mércét, de nem vertük le, álltuk a próbát. A mesemondók értően és odaillő módon használták a nyelvet, a jellegzetes székely beszédet. Külön öröm számunkra, hogy a felnőttek mellett számos gyermek is színpadra lépett és jogosan aratott nagy sikert. Velük együtt valamennyi versenyző dicséretet érdemel, hiszen a közönséggel együtt tanúi lehettünk annak, hogy milyen elismerésre méltó módon őrzik és ápolják egyedülálló  örökségünket.

Eredmények:

Rajz pályázat: 11 első díj és 1 kiemelt 1 díj, 9 második díj, 11 harmadik díj.

Mesemondó verseny: 

I. korcsoport: 1. hely: Radics Manuel (Csátalja) és  Román Aranka Ibolya (Csátalja) megosztva. 2. hely: Lassú Eszter Anna (Bátaszék), Csabai Eliza (Bonyhád) és Lantos Gergely (Tevel) megosztva. 3. hely: Zoltán Ákos (Bátaszék) és Hetyei Marcell (Naja) megosztva. Különdíj: Jakab Gergely (Kakasd), Nyisztor Kíra (Bonyhádvarasd). 

II. korcsoport: 1. hely: Dobák Péter Levente (Csátalja). 2. hely: Fekete Aporka Géda (Kakasd). 3. hely: Mabda Luca Boróka (Érd). Különdíj: Linder Kristóf (Palotabozsok). 

III. korcsoport: 1. hely: Molnár Pál (Bátaszék). 2. hely: Pallagi György (Vaskút). 3. hely: Csabai Petra (Bonyhád).

IV. korcsoport: 1. hely: Müller Mónika (Kakasd) és Sebestyén Gyuláné (Szekszárd) megosztva. 2. hely: Csaba Józsefné (Bonyhádvarasd) 3. hely: Pallaginé Póré Mónika (Vaskút) és Bálint Myrtill Teréz (Bonyhád) megosztva. Különdíj: Benedek Anikó (Pécs).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában